Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 25 Aralık 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
B12 eksikliğine protein takviyesi
Kaynakları ve bulunma miktarları (100 gram için)

B12 eksikliğine protein takviyesi

Kansızlığın en önemli nedenlerinden biri B12 eksikliğidir. Özellikle vejetaryenlerde daha sık görülür. Haftada bir bile olsa kırmızı et yiyin.



Pernisiyöz aneminin oluşmasındaki en temel sebep vitamin B12'nin emilimindeki bozukluklardır. Mideden salgılanan ve B12 vitaminin emiliminde görev alan intrinsik faktör yetersizliğinde veya incebarsak, mide ve pankreastaki herhangi bir bozukluk vitamin B12'nin emilimini engeller. Bazı hastalıklar da (karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi) vitamin B12'nin vücutta işlev görmesini engelleyebilmektedir. Eğer pernisiyöz anemi vitamin B12'nin emilim yetersizliğinden ileri geliyor ise damar yolu ile B12 verilerek tedavi edilir. Erkek ve kadınlar için günlük alınması gereken miktarı 2,4 mcg iken, bu miktar gebe kadınlar için 2.6 mcg, emzikli kadınlar için ise 2.8 mcg'a çıkmaktadır. Çocuklar için ise yaşlarına göre 0-12 ay arası 0.5 mcg, 1-3 yaş arası 0.9 mcg, 4-8 yaş arası 1.5 ve 9-13 yaş arası ise 1.8 mcg günlük olarak B12 vitamini almalıdırlar.

IZGARA YERİNE HAŞLAMA
Vitamin B12 hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. Eğer gün içerisindeki öğünler genellikle bitkisel besin kaynaklarından oluşuyor ise vitamin B12'nin alınmasında yetersizlikler görülebilmektedir. B12 vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için besinlere uygulanan ısıl işlemlerde besinlerdeki B12 vitamini kaybını arttırarak günlük alınması gereken miktarlarda yetersizlik oluşturabilmektedir. Eti ızgarada pişirirken ortalama yüzde 30 oranında B12 vitamini kaybı olurken, haşlama yapıldığında yüzde 10-20 arasında kaybolmaktadır. Sütteki B12 vitamini kaybı ise pastörize ve UHT işlemleri ile yüzde 7-10 arasında olurken bu oran kaynatma işlemi yapılır ise yüzde 30'a çıkmaktadır. Et yemekleri haşlandıktan sonra sularının yenilmemesi veya dökülmesi de B12 vitamin kaybına neden olmaktadır. Hiçbir bitkisel kaynakta bulunmadıkları sadece hayvansal kaynakta bulundukları için yetersiz alımlarına oldukça sık rastlanmaktadır. Özellikle vejetaryen kişilerde ileri derece B12 vitamin yetersizlikleri ve buna bağlı olarak pernisiyöz anemi görülebilmektedir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Silikon vadisiMinik Kuş'u Nez kaptı!
Boşandığına bin pişman1 milyar dolarlık...
Kesin sonuç için 2 testFener'in yengesi Belçika güzeli
Nükhet Duru ilk kez el eleVücut direnci düşerse dikkat
Muradına erecek!Demet'e hapis istemi
'Bülent Ersoy, sanki...'Sevişmem büyütüldü'
Günün MönüsüAşk mesajları
GÜNCEL
Görülmemiş Görülmemiş vahşet
Zonguldak'ta kan donduran vahşet. Evinden kaçırılan minik Sümeyye,...
Kara kış geldi
Sıra cinsel açılımda
Artvin'de gurur günleri
Kalkavan'a 5 yıl hapis
Bu yaz seyahat etmeyin
Cephanelik yüklü araç çalıntı...
SPOR
Fener'e Fener'e gel Adriano
Önceki gün sürpriz bir atakla Inter'le masaya oturan Fenerbahçe, bir...
Üç aydır maaş yok
İyi çalıştırsın yeter
Yerlide takas rötarı
Gökhan imzaladı
Wenger gözünü Arda'ya dikti
Muhalefet ayakta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 4°C 1°C 
ANKARA 0°C -6°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 7°C 0°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 12°C 4°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 11°C 3°C 
EKONOMİ
IMKB E: 25.982,880 D:% -0,28
DOLAR S: 1,515 D:% -0,13
EURO S: 2,121 D:% -0,09
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Gizlilik Bildirimi | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi