Kan hastalıkları içinde en sık rastlanan durumlardan biri olan kansızlık özellikle genç ve orta yaşlı erkekleri vuruyor....
Kan, vücudun canlılığını sağlayan maddeleri, kalp ve damarlar vasıtasıyla bedenimizin bütün doku ve hücrelerine taşıyan sıvıdır. Kan organizmanın ihtiyaç duyduğu sıvılar, proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller, hormonlar, enzimler, koruyucu hücreler ve oksijeni gerekli yerlere, gerektiği miktarda taşınmaktadır. Ayrıca metabolizma faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan atık maddeler, karbondioksit, toksin ve parçalanan hücreler, kan vasıtasıyla ilgili organlara götürülerek dışarı atılır. Bu maddeler atılmazsa, kısa bir sürede yoğunlukları artar ve vücudun iç dengesini bozarak canlıyı ölüme götürür.
Anemi kriterleri önemli Anemi kan hastalıkları içinde en sık rastlanılan durumdur. Kanda bulunan kırmızı kan hücreleri (eritrositler) dokulara ve hücrelere oksijen taşırlar. Bunu içlerinde bulunan hemoglobin maddesi sayesinde yaparlar. Hemoglobin aynı zamanda kana kırmızı rengini de veren maddedir. 1 gram hemoglobin 1.4 mL oksijen taşır. Normalde kanda 13-15 gram / 100 mL hemoglobin bulunur. Kırmızı kan hücrelerinin ömürleri 4 ay kadardır. Kandaki Hemoglobin (Hb) değerlerinin 11 g/dl'nin altına düşmesi olarak tanımlanır. Yüzde 90 olasılıkla nedeni demir eksiklidir. Demir vücutta oksijen taşıma görevindeki alyuvarların yapımı için çok önemli ve gerekli bir maddedir.
Dünyada: *Her 5 erkekten biri ( % 20'si) * Her 3 kadından biri ( %35'i) * Her 2 gebeden biri ( %50'si) * Her 5 çocuktan ikisi (% 40'ı) kansızdır, ancak pek çoğu bu durumlarını ne yazık ki bilmemektedir. Dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen anemi kriterleri: Erişkin erkeklerde 13 g/dL'nin altı, Kadınlarda 12 g/dL'nin altı, 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL'nin altı, 6-14 yaşlarda 12 g/dL'nin altı, anemi kabul edilir.