Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 22 Aralık 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
En iyi demir kaynağı
Bu besinler demirin en büyük düşmanı

En iyi demir kaynağı

Vücuttaki demir eksikliğini gidermek için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Et, pekmez ve kuru baklagiller adeta demir deposudur.



Vücutta bazı mineral (demir) ve vitaminlerin (B12, folik asit, B6) yetersizliği sonucunda görülen genel sonuçlardan biri anemidir. Genellikle demir eksikliği anemisi ile karşımıza çıkmaktadır ve ülkemizde özellikle çocuklarda, gebe ve emzikliklilerde demir eksikliği anemisi ile daha sık karşılaşılmaktadır. Demirin günlük yetişkin erkekler için alınması gereken miktarı 8 mg. iken bu miktar kadınlarda 18 mg.'a çıkmaktadır. Gebelikte demir gereksinmesi ayrıca arttığı için gebe bayanlar öğünlerinin demirden zengin olmasına özen göstermelidirler. Miktar ve emilim kolaylığı bakımından en iyi demir kaynağı ettir. Kırmızı etin demir içeriği beyaz etten daha yüksektir. Ayrıca yumurta, üzüm ve keçi boynuzu gibi pekmezler, kuru meyveler, kuru baklagiller, fındık, fıstık susam gibi yiyecekler ve yeşil yapraklı sebzeler de demir kaynağıdır. Et ve ürünleri tüketilemediği zaman kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez gibi besinler demir gereksinmesinin karşılanmasına yardımcı olur. Özellikle hayvansal gıdaların sınırlı olduğu öğünlerde C vitaminin yeterli düzeyde bulunması demir emilimini arttırarak demir gereksinmesinin karşılanmasına yardımcı olur. Ayrıca bitkisel ürünler ile yapılmış yiyeceklere (salata ve sebze yemekleri gibi) biraz et ve biraz da C vitamini (limon suyu gibi) eklenir ise o yiyecekteki demir emilimi yaklaşık 2-3 kat oranında artmaktadır. Özellikle yaptığımız en büyük yanlışlardan biri kahvaltıda yumurta yerken çay içmek ve yemekten hemen sonra çay veya kahve içmektir. Çay ve kahvede bulunan tanenler kahvaltıda yediğiniz yumurtanın demiri ile yediğiniz yemekteki demirin emilimini azaltacaktır. Bu sebeple yumurta yerken yanında salata veya domates gibi C vitamini içeren besinleri yemenizi ve yemekten sonra çay içme alışkanlığınızı 45 dakika sarkıtarak çayınızı açık ve limonlu tercih etmeniz gerekmektedir. Ayrıca çok fazla kepek içeren ve mayalanmamış besinler de demir emilimini azaltmaktadır.


Diyetisyen Özge Kelebek

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
En büyük ikramiye Serdar'ınYumuşak yanaklı uzaylılar!
Yuvayı Bebek kurtardı Rock'çı olmadan rap'çi oldu
Yaşlılık korkusu sardı Cinsel soğukluk kaderiniz değil
Ağzınızı iyice kapatmalısınızAşk mesajları
Günün mönüsü
GÜNCEL
Kaymakam Kaymakam baba
Of Kaymakamı, "Eğer annen veya baban hayatta olsaydı, size ne...
Aşk mesajı öldürdü
Topuktan işkence
Bankacının sır intiharı
İngiliz kadına sevgili dayağı
15 m. yükseklikte kurtarma şovu
Aşıdan sonra yürüyemedi
SPOR
4 4 çeker Aslan
Perdeyi Servet açtı. Baros 2'si penaltıdan 3 golle Perdeyi Servet...
Gol makinesi Aslan
Zirveye yürüyoruz
Kendimizi mi yakalım
Denizli Sağlam'ı arattı
Cesaret&ihanet
Müthiş pazarlık
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 9°C 7°C 
ANKARA Yağmurlu 3°C 1°C 
İZMİR Çok Bulutlu 11°C 8°C 
ANTALYA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 17°C 6°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 14°C 6°C 
EKONOMİ
IMKB E: 26.205,400 D:% -0,72
DOLAR S: 1,524 D:% 1,97
EURO S: 2,120 D:% -1,67
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi