Fakirin ayda yılda bir sofrasına koyabildiği kırmızı et, herkesin cebini yakmaya başladı. AB'de 2 euro olan kırmızı etin kilosunu biz yaklaşık 10 euroya alıyoruz.
Zengin sofralarının baş tacı, fakirin bayram yemeği kırmızı eti, dünya ortalamasının 5 katı pahalıya tüketiyoruz. Etçii firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, vatandaşın kırmızı eti artık lüks olarak görmeye başladığını belirterek, "Kırmızı et ülkemizde çok pahalı ve tüketimi de düşük" dedi. Gelişmiş ülkelerde kırmızı et tüketiminin yıllık ortalama 80 kilogram iken, bizde sadece 8 kilogram olduğunu söyleyen Arslan, "Avrupa Birliği ülkelerinde dana etinin fiyatı 2 euro, ABD'de de 2 dolar. Bizde ise 10 euro seviyesinde" diye konuştu.
'Kaçak et cenneti olduk' Sektörün büyüklüğünün yaklaşık yıllık 7 milyar dolar olduğunu kaydeden Arslan, "Satışlar her geçen yıl düşüyor. Bunun nedeni, ülkeye giren kaçak et miktarı" dedi. Ülkemizde tüketilen etin yaklaşık yüzde 40'ını kaçak olduğunu ifade eden Arslan sektörün zarar gördüğünü vurguladı.