Eğer kansızlık demir eksikliğine bağlıysa, demir eksikliğini beslemenin temeli kırmızı et ve etli gıdaların artırılmasıdır. Bitkisel gıdalarda da demir vardır. Ama bitkisel gıdalardaki demirin emilimi çok daha güçtür. Bu nedenle altta yatan neden bir demir eksikliğiyse, kırmızı et ve hayvani gıdaların artırılması önerilir. Türkiye'nin bir numaralı ölüm nedenleri kalp hastalıklarıdır. Son zamanlarda kolesterol nedeniyle insanlar kırmızı etten giderek kaçmakta ve daha az tüketmektedirler. Buna bağlı olarak kansızlık problemini yaşayanlara da daha sık rastlanmaktadır. Yine çay içimi fazla olan bölgelerde, bir ölçüde çayın demir emilimi etkilemesi nedeniyle bir kansızlıktan söz etmek mümkündür. Et tüketiminin fazla olduğu yörelerde ise kansızlık daha az görülür. Tam tersi bitki ve sebze üretimi ağırlıklı olan yörelerde veya vejeteryan alışkanlığı olan kişilerde kansızlık çok daha yüksek oranda görülebilir. Şişmanlarda da demir eksikliği görülebilir. Çünkü kalorisi fazla gıda ile beslenme kansızlığı tamamıyla ortadan kaldırıyor anlamına gelmez.