Erken doğan bebeklerde diğerlerine göre 3 kat daha sık görülen inmemiş testis tedavi edilmezse kısırlık ve kasık fıtığı yapar. 2 yaşından önce mutlaka tedavi edilmelidir..
* 21 yaşında 8 aylık evliyim. Çocuğumuz olmuyor, doktorum yumurtalarımın tembel olduğunu söyledi. İlaç tedavisi uygulandı. 'Çocuk olur' dedi 2 veya 3 ay beklememizi söyledi, ama henüz çocuk yok. Acaba ne yapmalıyız? Kullandığınız ilaçlar hem yumurtalıklarınızın çalışmasını dengeleyebilir, hem de adetlerinizi düzenler. 3 aya kadar gebe kalmazsanız bir jinekoloğa başvurun. Çocuk sahibi olmak için sadece biraz sabır göstermeniz gerekecek.
* 8 yaşındaki oğlumun testisler sürekli yukarı çıkıp iniyor. Ne yapalım? Erkek bebekler doğmadan önce her iki testis bebeğin karın boşluğundadır. Bebek anne karnında gelişimine devam ederken testisler de torbaya inmeye başlar. Karın içi boşluğundan sonra kasık bölgesinigeçerek doğuma yakın tor baya yerleşir. Nadiren bu torbaya iniş doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde de devam eder. Yenidoğan bir erkek çocuk doğduğunda testisler şayet torbada değilse, bu duruma gerçek inmemiş testis adı verilir. Çoğu zaman tek tarafta, bazen de çift tarafta birden olur. Gerçek inmemiş testiste önemli özellik, bir ya da iki testisin hiçbir zaman torbada olmamasıdır. Retraktil Testis (Utangaç testis): Utangaç testis durumunda testisler zaman zaman torbada görülür. Ancak özellikle soğuğun etkisiyle veya çocuğun alt taraflarının ellenmesi gibi durumlarda yukarıya, kasıklara doğru kaçarak ortadan kaybolur. Utangaç testisler sıcak ortamlarda, örneğin çocuğun ateşinin çıktığı durumlarda veya banyo küvetinde veya uyurken bakıldıklarında çoğunlukla torbada görülür. Utangaç testis için herhangi bir tedavi gerekmez. Ancak 6 aylık aralarla çocuk ürolojisi uzmanı tarafından kontrolü gerekir. Gerçek inmemiş testisten farklı masum bir olaydır. Gerçek inmemiş testis, erken doğan bebeklerde diğerlerine göre 3 kat daha sık görülür. 6 ayın sonuna kadar inmemiş testislerin bir kısmı daha iner. Ancak bundan sonra artık inmez. Erkek çocuklarda en sık rastlanan anormalliktir. Her 100 sağlıklı erkek bebekten birisinde kalıcı bir hastalık olarak bulunur. İlk 6 ay geçtikten sonra mutlaka bir an önce tedavi edilmelidir. İnmemiş testis, ileride çocuk sahibi olmayı önler. Çok bilinen bir kısırlık sebebidir. Testisler ne kadar erken torbaya indirilirse bu risk o kadar azalır. İnmemiş testisli hastaların testislerinde ileride kanser gelişme riski normal erkeklere oranla 15 katı kadar daha fazladır. Beraberinde kasık fıtığı da olabilir. İnmemiş testisli hastaların yüzde 65 kadarında ameliyatta fıtık da tespit edilir ve cerrahi tedavisi yapılır. Tedavi için en ideali 6 aylık ile 1 yaş arasıdır. Ancak en geç 2 yaş bitimine kadar tedavi tamamlanmalıdır. Hangi nedenle olursa olsun inmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. Şayet bilmeden 2 yaşın ötesine sarktıysa bir an önce tedavi yapılmalıdır. İnmemiş testisin olduğu tarafta fıtık da varsa o zaman hiç beklenmeden gerekirse 1 aylık bebekte de cerrahi tedavi uygulanmalıdır.