Zehirli guatrın kesin tedavi yöntemi 'RAI kapsül'dür. Yüzde 92 oranında başarıyla sonuçlanır. Hastalığın ise tekrarlama olasılığı yoktur....
Zehirli guatrda en kesin, en kalıcı, en konforlu ve en ekonomik tedavi yöntemi RAI kapsül tedavisidir. Bu tedavi kalıcıdır, tek bir uygulama sonucunda hastalığın tekrarlamadan tedavi edilme şansı yüzde 92'dir. Hastaların tiroid hormonları çok yüksek de olsa bu tedavi derhal uygulanabilir, halbuki ameliyat tercih edildiğinde hastanın anestezi alabilmesi için hormonlarının geçici de olsa tiroid karşıtı ilaçlarla düşürülmesi gerekir. Genellikle tek doz uygulama yeterlidir. İkinci uygulamaya, nadiren ihtiyaç duyuyoruz; ikinci defa RAI kapsül verme ihtiyacı duyduğumuz hastalar, genellikle RAI verdikten sonra başka nedenlerle kusan (örn. araç tutması vs) veya ishal (örn. besin zehirlenmesi) olan hastalardır. RAI uygulamadan önce, hastalarda tiroid karşıtı ilaçlar ve iyot içeren yiyecek ve içecekler en az 2 hafta kesilir. Özel durumlarda bu süre daha kısa tutulabilir.
RAI Kapsül tedavisinden temen sonra iyileşme başlar mı? RAI kapsül tedavisinin "iyileştirici" etkisi hastalar tarafından yaklaşık bir ay sonra hissedilmeye başlar, fakat bu iyileşmenin sonuçları serbest T3, serbest T4 ve TSH ölçümleri ile en erken yaklaşık 2 ay sonra ortaya konabilir. İyileştirici etkiler başlayana kadar hastanın özel olarak tiroid krizine karşı korunması zorunludur. Bu süreler hastadan hastaya değişebilir. Bazı hastalarda iyileştirici etkiler 10-15 günde başlarken bazen bu süre 3-4 ayı bulabiliyor. Hastanın hissedeceği ilk iyileştirici etki, çarpıntının ve saç dökülmesinin hızla yok olmasıdır.
RAI Kapsül tedavisinden sonra devamlı ilaç kullanımı: RAI kapsül tedavisinin hedefi, eskiden sanıldığı gibi tiroid hormon düzeyini normale düşürmek değildir. Bu tedavinin hedefi ve başarı ölçütü, serbest T3 ve serbest T4 hormonlarını normalin de altına düşürmek ve hastaların ihtiyaç duyacağı yeterli tiroid hormonunu uygun dozda devamlı kullanmasını sağlamaktır. Unutmamak gerekir ki zehirli guatrın hangi seçenek kullanılırsa kullanılsın (ameliyat, anti-tiroid ilaçlar dahil) her türlü başarılı tedavi sonucunda hastanın hormonlarının normalin altına düşmesi (hipotiroidizm) kaçınılmazdır.