Adet döneminde birkaç günden fazla süren gecikmeler yaşanırsa hormon sorununun varlığı araştırılmalıdır. Sağlıklı bir kadının adet dönemi 21-35 gün arasında değişir.
* Merhaba, üç gün önce cinsel ilişki sonrasında penisimde eğrilik oldu. Biraz ağrım var. Ne yapmam gerekiyor? Penis eğrilmesi çoğunlukla 40-60 yaşındaki erkeklerde görülür. Penisin içinde, boyunca uzanan ve ereksiyon sırasında kanla dolan silindir biçimindeki cisimlerin çevresinde bir yara izi (nedbe dokusu veya sert bir tabaka) oluşmuştur. Penisin eğrilmesine neden olan bu dokunun oluşma sebebi bilinmemektedir. Ereksiyon sırasında peniste meydana gelen ağrılı (bazen) bükülme cinsel ilişkiyi zorlaştırır veya olanaksız hale getirir. Penis eğrilmesi durumunda, olaya neden olan iz dokunulduğu zaman, cildin üstünden bir kabartı şeklinde hissedilebilir. Belirtiler genellikle hafiftir ve çoğunlukla zaman içinde daha kötüye gitmez. Birçok hastada hastalık kendi kendine geçer. Ancak bu yıllar alabilir. Çok çeşitli tedavi şekilleri denenmiş ise de, gerçek bir başarı elde edilememiştir. En iyisi bir süre kendi kendisine geçmesini beklemektir. Geçmez ise bir üroloğa danışmak gerekir.
* 15 yaşındayım, adetlerim gecikiyor. İdrarımda iltihap gibi birşey akıyor. Ne olabilir? Birkaç günlük gecikme normal kabul edilirken, daha uzun gecikmelerde gebelik yoksa, hormonal sorunların varlığı araştırılmalıdır. Normal adet gören bir kadında adet dönemi fizyolojik olarak 21-35 gün arasında değişir. Bir adet döneminin 35 günden uzun sürmesi durumunda adet gecikmesinden bahsedilir. Adetlerin birkaç gün gecikmesi bir sorun olarak algılanmamalıdır. Yılda 1-2 kez adet gecikmesi olabilir ancak adet düzensizliği 2-3 ay devam ederse değerlendirilmelidir. Adet gecikmesinin en sık görülen nedeni yumurtanın geliştiği ancak çatlamaması sonucu ortaya çıkan bir durum oluşturur. Aslında kadınların bir çoğu, yılda bir adet dönemi, yumurtanın çatlamaması durumunu yaşarlar. Adet gecikmesi, fizyolojik olan bu durumlar dışında, yumurtalıklarda gelişebilecek endometriozis kistleri, yumurtalıkların iyi ve kötü huylu tümörleri gibi patolojik kistik oluşumlarda da görülebilir. Bazı hormonal denge bozukluklarında ilk belirti adet gecikmesi şeklinde olabilir. Bu grup hastalıklar çok çeşitlidir. En sık rastlananları ise polikistik over sendromu, tiroid bezi fonksiyon bozuklukları ve süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu salgı bozukluklarıdır. Bu hormon bozuklukları arasında adet düzensizliklerine en sık yol açan durumu ise polikistik over sendromu oluşturur. Adet gecikmesi 2-3 aydan fazla sürmüşse, mutlaka bir jinekoloji muayenesi, ultrasonografi ve hormon profili analizi yapılmalıdır.
* Çocuğumuz olmuyor. Eşimin sperm sayısı çok düşük, hareketli spermi hiç yok. Sadece 200 tane hareketsiz spermi var. Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olabilir miyiz? Sizin yumurtlamanızda, rahminizde ve hormon değerlerinizde bir sorun yoksa ve tüpleriniz açıksa tüp bebek yöntemi ile bebek yapabilirsiniz.