Fizik muayene genellikle tanıyı destekler. Muayene ile hangi sinir kökünün sıkıştığı, bu sıkışmanın ciddiyeti saptanır..
Bel ve bacak ağrısı ile seyreden hastalıklar çok çeşitlidir. Bu nedenle öncelikle teşhisin ne olduğu net olarak ortaya konmalıdır. Çünkü tedavide başarıya giden yol her şeyden önce doğru teşhisten geçer. Bunun için de ilgili uzman hekime müracaat edilmelidir. Hekim hastanın şikayetini dinleyecek, muayenesini yapacak ve hastalığıyla ilgili tüm tetkik ve tahlilleri yaptıracaktır. Tıbbi hikaye tanıda en önemli ipuçlarını sağlar. Genellikle, az veya çok bel ağrısını takiben bacağa vuran ağrı hikayesi vardır. Genellikle ağır kaldırma gibi bir olay sonrası ilk bulgular hissedilirse de uzun süren sabah bel ağrıları ve sertliği ardından belirgin bir zorlama olmaksızın ani başlayan vakalar da az değildir. Bu konuda net veriler olmamakla birlikte disk hastalıklarında ailevi bir eğilim saptanabilir.
Kireçlenme, omurga kaymaları... Fizik muayene genellikle tanıyı destekler. Muayene ile hangi sinir kökünün sıkıştığı, bu sıkışmanın ciddiyeti rahatlıkla saptanabilir. Tedavi yönteminin seçiminde muayene bulguları esastır. Basit bir radyolojik inceleme ile omurga mekaniğini etkileyen, bel ağrısı ile karakterize doğumsal omurga hastalıkları (yüzde 5-10'a varan oranlarda görülebilir), kireçlenmeler, omurga kaymaları, bazı tümörler tanınabilir. Gerekirse bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, EMG gibi yöntemlere başvurulur.