Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, dün "Türkiye IMF'yle anlaşmazsa ekonomi durgunluğa girer" diyerek tehditvari bir açıklama yaptı. Peki verdikleri notlarla ülkelerin kaderiyle oynayan bu kuruluşların her söylediği doğru mu? TAKVİM, tarihi fiyaskolarla dolu olan kuruluşları mercek altına aldı.
***
Kendine hayrı olmayan kredi kuruluşları bizi tehdit ediyor
'Çok iyi' dedikleri şirket ve ülkelerin batışını izleyen derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye aba altından sopa gösteriyor. S&P'den sonra Moody's de, 'IMF ile anlaşın, yoksa batarsınız' dedi.
IMF'nin ağır isteklerine boyun eğmediği için henüz anlaşma yapmayan Türkiye'ye 'kredi derecelendirme kuruluşları' aracılığı ile tehditler devam ediyor. S&P, geçtiğimiz ay Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çevirip, 'IMF ile masaya oturmazsan notunu düşürürüm' mesajı vererek aba altından sopa göstermişti. Türkiye buna rağmen IMF ile 'teslim olacağı' bir anlaşmaya yanaşmayıp görüşmelerini sürdürünce, bu kez Moody's'ten benzer bir açıklama geldi. Moody's Ülke Risk Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, "IMF programı olmadığı takdirde Türkiye de durgunlukla karşı karşıya kalacak'' dedi.
'İYİ' DEDİKLERİ BATTI Kredi derecelendirme kuruluşları son dönemde yaptıkları hatalarla gündeme geliyor. Şirketleri ve devletleri değerlendiren kuruluşların 'mükemmel' dediği birçok şirket ve banka yok oldu. Ülkeler iflas bayrağı çekti. Örneğin; 'en güvenilir' anlamına gelen AAA notu alan Enron, Worldcom, Lehman Brother's gibi kuruluşlar iflas etti. Derecelendirme kuruluşları, geçen yıl Amerika'daki mortgage bonoları için 'ABD hükümetinden bile güvenli' açıklaması yapıyorlardı. Dünyayı saran krizin başlangıcı olan bu bonolar şimdi 'çöp' değerinde. Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde notunu düşüren S&P'nin 'yatırım yapılabilir' dediği devletler ise yandaki grafikte görüleceği gibi krizin göbeğindeler. Moody's ise skandal kararlarının ardından 'Bilgisayara virüs girdi' açıklaması yapmıştı. Kredi kuruluşlarının Türkiye çıkışlarını 'resmi şantaj' olarak değerlendiren ekonomist Erkin Şahinöz ise krizin atlatılmasının ardından ABD hükümetinin soruşturma açacağını belirtti. Şahinöz, krizin çıkmasında bu kuruluşların etkisinin büyük olduğunu hatırlatarak, "Hariçten gazel okumaları komik oluyor" yorumunu yaptı.