Belli aralıklarla gelen migren ağrısı zonklayıcı özellikte ve şiddetlidir. Ağrı çeken kişi loş ve sessiz ortam ister....
Migrenin en önemli özelliği ataklar (kriz) halinde ortaya çıkmasıdır. Ağrı başladığında 4 ile 72 saat arasında sürer. 3-5 gün ya da bir hafta ara verir, sonra tekrar ortaya çıkar. Ayda 3-4 kez ortaya çıkar. Genellikle başın tek tarafını tutar. Ağrı, zonklayıcı özellikte, orta veya şiddetlidir. Kişinin günlük aktivitesini ileri derecede kısıtlar veya engeller. Aktivite sırasında ağrı daha da kötüleşir. Ağrıyla birlikte bulantı, kusma, ışıktan, sesten rahatsız olma ve ağrının artması söz konusudur. Hastalar genelde sessiz, loş bir yerde uyuyarak krizi atlatmaya çalışır.
Migren ağrısı kendine özgüdür Genel olarak migren iki gruba ayrılır. Auralı-ön belirtili migren ve aurasız migren. Migrenlerin yalnızca yüzde 10'u auralıdır. Aura, ön belirtili migrende rastlanan şikayetlerdir. Bu belirtilerin çoğu görmeyle ilgilidir. Hasta, parlak ışıklar, zig zag çizgiler gördüğünü ya da görmenin bulanıklaştığını, bir alanda veya bir bölgede görme kaybı olduğunu söyler. Ayrıca kolda, bacakta uyuşma, baş dönmesi, konuşmayla ilgili bozukluklar da görülür. Ardından ağrı başlar. Migren ağrısı sırasında beyin etrafındaki damarlar genişler, damarların çevresinde şişmeler meydana gelir. Sinir uçları, damardaki her genişlemede uyarılır ve zonklama biçimindeki bu ağrıyı kişi algılamaya başlar. Migren ağrısı kendine özgüdür. Migrende en sık rastlanan belirti, hafiften başlayıp, bir süre sonra çok şiddetli, zonklayıcı hale gelen baş veya boyun ağrılarıdır. Ağrı genelde başın bir tarafında olur ve en az bir üç dört saat devam eder. Migren hastası, ağrısı bittikten sonra kendini yorgun ve bitkin hisseder. Migrene benzer belirtiler gösteren başka hastalıklar da vardır. Dolayısıyla daha önce teşhis konmamış ise hekim kontrolünden geçmek ve tıbbi teşhis koydurmak gerekir. Bu durum; özellikle baş ağrılarınız aniden başladı ise ve daha önce hiç böyle bir deneyim yaşamadıysanız daha da önem kazanır.