Türkiye'de 41 milyon kredi kartı kullanıcısının 25 milyonu borçla boğuşuyor. Merkez Bankası'nın kartlarla yaptığı uyarıdan sonra kart borçluları devletten somut bir adım atmasını bekliyor. Tüketiciler Birliği'nin öncülük ettiği hareket, vergi barışına benzer bir yasanın kart borçları için de çıkarılmasını istiyor
***
'Kart'ta da barış olsun
Merkez Bankası'nın uyarısıyla gözler kredi kartı borçlarına çevrildi. 41 milyon kart kullanıcısının 25 milyonu borçla boğuşuyor. Tüketici 'barış yasası' istiyor.
Merkez Bankası önceki gün bir raporla kredi kartı kullanımının artmasına dikkat çekip, vatandaşlara, "Kullanımınızı sınırlandırın" uyarısında bulunmuştu. Merkez Bankası'nın bu uyarısıyla gözler yeniden kredi kartına çevrildi. 2001 krizi sonrası en büyük sosyal sorunun yaşandığı kredi kartı borçları yüzünden aileler haciz şokları yaşamıştı. O dönemde bankaların uyguladığı yüzde 400'lere varan temerrüt faizleri, sorunun asıl sebebi olarak gösterilmişti. Son dönemde kredi kartında borçlu sayısı yeniden artmaya başladı. Nakit sıkıntısı içine düşen vatandaşlar taksitli alışverişlerin de cazibesiyle karta yüklenmeye devam ediyor. Türkiye'de toplam 41 milyon kart kullanıcısının bankalara borcu 36 milyar YTL'yi buluyor.
'Borçlulara kulak verin'
Kart kullanıcılarının yaklaşık 25 milyonu bankalara borçlu. Asıl tehlikeli gösterge, borcunu ödemeyenlerde ortaya çıkıyor. Borcunu ödemeyenler 2007'den bu yana ve son 2 ayda yüzde 100'ün üzerinde arttı. Borçlu kart kullanıcısının bir isteği var. Tüketiciler Birliği'nin önderlik ettiği bu istekte borçların yapılandırılması gündemde. Borçların yıllık yüzde 18 faiz ve 24 ay taksitle yapılandırılması isteniyor. Faiz ve taksitler yeniden belirlenebilir. Önemli olan borçların ödenebilecek taksitlere indirilerek kapatılması. Vergi ve prim borçlarındaki gibi bir 'barış yasası' çıkartılabilir. Bunun iki taraf için de faydası olacak. Bankalar milyarlarca YTL'yi bulan alacağını tahsil edecek. Hukuki işlemlerle uğraşmayacak, masraftan kurtulacak. Vatandaş ise borcunu bitirecek. Borcundan kurtulan vatandaş ihtiyaçlarını ertelemeyecek. Çarşı-pazar yeniden hareketlenecek.