Yazıcıoğlu, geçmişteki acı günleri şöyle anlatıyor: Mamak'ta omuzuna bağlanan kalasla çengele astılar... Dövdüler... Elektrik verip, aç bıraktılar....
Muhsin Yazıcıoğlu BBP lideri. Yazıcıoğlu 1 gün bile mahkumiyet almadan içeride tam 7,5 yıl hapis yattığını söylüyor. İşkenceden çıktıktan sonra doktor raporuyla işkenceyi belgeleyip askeri mahkemede dava açtıklarına dikkat çeken Yazıcıoğlu, sonrasını şöyle anlatıyor:
MAHKEME 'YOK' DEDİ "Mahkeme, doktor raporuna rağmen, sözkonusu izlerin işkenceden dolayı meydana geldiğine dair belgeye rastlanmamıştır, diye karar verdi. Ben içeri girerken bu yara ve darp izleri yoktu. Ama Askeri Mahkeme bunların hiç birini işkencenin kanıtı olarak görmedi. Doktor raporunu da görmezden geldi." Darbeden 28 yıl sonra o günlerin muhasebesi: "Bizim kuşak yoksulluğu iliklerine kadar yaşadı. Fırsat eşitsizliğini, ideolojik kavgaları, ihtilalleri gördü. En ağır işkencelerden geçti. Şimdi bütün bunları bir tecrübe olarak kullanmalıyız. Daha zengin bir ülke ve zenginliği adaletli paylaşan bir sistemle herkese her alanda fırsat eşitliği sağlanmalı.
'KEŞKE' DEMİYORUM Darbelerin, işkencelerin olmadığı bir Türkiye bizim özlemimizdir. Demokrasinin kıymetini bizler daha iyi biliyoruz. Çünkü darbenin ne getirdiğini gördük. 12 Eylül öncesi için 'keşke' demiyorum. Çünkü yaptıklarımızı inanarak yaptık. İnanmadığımızı yapmadık. Gençler bu kavga ortamına sistemli bir projeyle sürüklendiler. Bu kamplaşmayı biz sağlamadık. Biz kendimizi o şartların içerisinde bulduk. Genç insanlar olarak milli heyecanımızı ortaya koyduk. Bir ülkenin refleks organlarından biridir milliyetçilik. Ben o dönem gençliğinin sağcısı, solcusuyla samimi olduğunu düşünüyorum. Ancak kavgaları tasvip etmiyorum.