Hamilelikte yaşanan hormon değişiklikleri tiroid hormonunu da önemli ölçüde etkiler.
Hamilelerde hormon sistemlerinin tümünde ciddi değişim olması kaçınılmazdır. Tiroid de bu değişimlerden nasibini almaktadır. Bu çerçevede vücudun iyot ihtiyacı ve tiroid hormonu ihtiyacı artmaktadır. Doğanın bir kuralı olarak, bebek bencildir, annede bulunan ve bebeğin ihtiyaç duyduğu her şeyi önce bebek alır. Bu nedenle hamilelerde tiroid hormonlarının her 45 günde bir ölçülmesi gerekir; zira hızla büyüyen bebeğin en geç her 45 günde bir tiroid hormon ihtiyacı değişiklik göstermektedir. Bu da bebeğin annedeki tiroid hormonunun daha da düşmesine neden olur. Bu nedenle, hamilelik öncesinde tiroid hastalığı olanların, hamilelik süresince bir kadın doğum uzmanına ilaveten bir de tiroid uzmanınca yakından takibi gerekir.
Zeki bir çocuk istiyorsanız 1) Doğacak çocuğunuzun zeki olmasını istiyorsanız hamile iken sizde tiroid hormon yetmezliği olmadığını anlamak için test yaptırın. 2) Tiroid yetmezliği hastalığınızın tedavisini eksiksiz yaptırın. 3) Doğan çocuğunuzda N-TSH (neonatal TSH) ölçümü yaptırın. Bu test topuktan alınan bir damla kanda yapılır. 4) Bebekte tiroid hastalığı varsa derhal tedavisini yaptırın.
Emziren kadınlarda tiroid ilaçları kullanımı Zehirli guatrda RAI kullanılmaz. Tiroid karşıtı ilaçlar ise sütle bebeğe geçebilmektedir. Bu nedenle annedeki zehirli guatrın tedavisi sırasında bebeğin sütten kesilerek suni mamaya geçmesi gerekir. Emziren kadınlar tiroid hormonu kullanabilir.