Hamile kalmaya karar verdiyseniz ilk önce tiroid ultrason, tiroid hormonları ve antikorlarınızı ölçtürmeniz gerekir....
Hamile kalmaya karar verdiyseniz veya hamile kaldığınızı anladığınız zaman ilk olarak yaptırmanız gereken tiroid ultrasonografisi ve tiroid hormonları ve tiroid antikorları ölçümüdür. Eğer tiroid hormonlarında anormallik varsa tiroid konusunda deneyimli bir uzman tarafından muayene edilip daha ileri tetkikler yapılmalıdır. Böylece mevcut tiroid hormon bozukluğunun nedeni ortaya çıkarılıp doğru ve yeterli tedavi yapılır. Bu safhadan sonra hamilelik planlanmalıdır. Hamilelik öncesinde haşmato hastalığı saptanmışsa, bu hastalık hamileliği güçleştirebilir, ancak imkansızlaştırmaz. Yeterli ve doğru tedavi ile Haşimato hastalarının da bebek sahibi olması mümkündür.
Eğer hamileyseniz En kısa sürede kadın doğum uzmanınızla görüşüp tiroid ultrasonografisi, tiroid hormonları ve tiroid antikorları ölçümü talep edin. Bunlarda bir anormallik varsa tiroid konusunda deneyimli bir uzmanla görüşün.
Hamilelerde hangi tiroid hastalıkları görülür? Hamilelerde tiroid kanseri hariç her türlü tiroid hastalığı görülebilir. Aslında, hamilelik döneminde saptanan bir çok tiroid hastalığı, daha henüz hamilelik olmadan önce mevcut olan tiroid hastalığıdır. Daha önce mevcut olan hafif dereceli tiroid hastalıkları hamilelik sırasında daha belirgin bir hale gelir ve daha gürültülü seyreder. Bazı tiroid hastalıkları, hamilelikte biraz olsun yavaşlar ("adeta ara verir"). Örneğin Haşimato hastalığı adı verilen tiroid iltihabı, hamilelikte biraz geriler ve daha iyi seyreder (natikorlar düşebilir ama haşimato hastalığında görülen tiroid hormon yetmezliği iyice belirginleşir). Diğer bazı tiroid hastalıkları ise hamilelikte iyice belirginleşir ve hem hamilenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye atar; eğer zamanında farkedilmezse düşük, erken doğum ve annenin ölümü veya ölü doğum olabilir. Örneğin zehirli guatr ve tiroid hormon yetmezlikleri bu gruba giren hastalıklardır. İlginç olan ise; hamilelerde tiroid kanseri neredeyse hiç görülmez veya daha önce mevcut olup da tedavi edilmemişse kanser ilerlemeyebilir veya gerileyebilir de.
Hayatınızı tehlikeye atmayın Hamilelik, nadiren bazı tiroid hastalıklarının ortaya çıkmasına da neden olabilir. Bu da hem hamilenin hem de bebeğin sağlığını ve hatta hayatını tehdit edebilir. Yukarıda açıklanan hamilelik süresince görülen bütün bu iyileşme ve kötüleşmeler doğum sonrasındaki lohusalık döneminde tam tersi bir duruma girer. İşte, lohusalık döneminde belirginleşen daha önce farkedilmemiş tiroid hastalıklarının, kadınların sağlık durumlarının daha yakından gözlendiği lohusalık veya hamilelik döneminde teşhis edilmesi, bir çok hekim tarafından hamileliğin ve lohusalığın bizzat kendisinin tiroid hastalığına neden olduğu yönünde yanlış bir yargıya varmasına neden olmuştur. Bu nedenle tiroid hastalıkları hamilelik öncesinde tedavi edilip kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca, tiroid hastalığı olduğu bilinen bir kadın hamile kaldığında kadın doğum uzmanı tarafından en kısa sürede bir deneyimli bir tiroid uzmanına yönlendirilip hasta hamileliği boyunca uzmanlar tarafından yakından takip edilmelidir.