Şeker yüksekliğine bağlı olarak seyreden diyabet hastalığı böbreklerde hasara yol açar. Tedavisi düzenli beslenmedir.
Böbrek hasarı: Diyalize kadar götürebilir ve böbrek nakline gereksinim duyulacak kayıplar yaşanır. Özellikle genç tip diyabet hastalarının 1/3'ünde böbrek rahatsızlıklarına rastlanmaktadır.
Sinir hücreleri: Deri hissi ile ilgili bozukluklardır. Uzuvların uç kısımlarında (el, ayak) ve simetriktirler. En yaygın tanımlanma şekli çorap veya eldiven tarzında his kaybıdır. (His kaybı ile bir pamuk parçasıyla deriye dokunulduğunda o bölgede pamuğun hissedilmemesi veya az hissedilmesi kastedilmektedir). Diğer şikayetler arasında, uyuşukluk, karıncalanma ve his duyusunda azalma görülmektedir. Daha az sıklıkla derin ağrılar veya his duyusunda artışlar da görülebilir. Diyabette hasarı kapsamında retina kanamaları ve buna bağlı görme kaybı meydana gelir. Bu nedenle şeker hastaları düzenli bir şekilde göz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir.
İnfeksiyonlar: Kan şeker düzeyinin artması nedeniyle diyabetiklerde hücresel bağışıklık sistemi bozulduğundan bakteri ve mantar infeksiyonu riski bu kişilerde artmıştır. Özellikle derin ülserler sonucu gelişen enfeksiyonlar hastane koşullarında tedavi gerektirir. Cerrahi ile çoğu yara tedavi edilse de bazen ampütasyon (uzvun kesilmesi) gerekebilmektedir.