Tiroid organının neden olduğu guatr hastalığı, vücutta çeşitli tepkilerle ortaya çıkar. 5 aşamayla teşhis konulur.
Tiroid nedir? Tiroid, herkeste bulunan bir organdır. Boğazda adem elması denilen çıkıntının altında yerleşmiştir. Tiroid, hormon ismi verilen maddeler üretir. Bu hormonlar olmadan yaşayamayız; ölürüz.
Kaç tür tiroid hastalığı vardır? Tiroid'in birçok hastalığı vardır. Bu hastalıkların çoğunda hiçbir belirti yoktur. Tiroid hastalıklarının sadece bazılarında boğazda bir şişlik olur; tiroid hastalıklarının çoğunda boğaz bölgesi dışında başka organlarda sorunlar olur. Örneğin şişmanlık, kalp çarpıntısı, kabızlık, vb.
Tiroid'in 4 ana hastalığı vardır: 1) Tiroid hormon hastalıkları 2) Tiroid nodülleri 3) Tiroid iltihapları 4) Tiroid kanserleri
Guatr nedir? Tıbben guatr kelimesi sadece tiroid isimli organın büyümesine verilen isimdir. Halk arasında her türlü tiroid hastalığına guatr denmektedir.
Bendeki tiroid hastalığı nedir? Bu sorunun cevabını vermek çin yapılan testlere "Tanı Testleri" denir (Diagnostic Tests). Bu testler; elle muayene, ultrasonografi, sintigrafi, kanda Ft3, Ft4, TSH, anti-tg antikor, anti-tpo antikor, tirglobulin, kalsiyum, parathormon, karaciğer ve böbreğe ait fonksiyon testleri ve nodül varsa iğne biyopsisi'dir. Teşhis yöntemleri muayene Hiçbir tanı yöntemi, hekimin hastayı görerek bizzat yapacağı muayenenin yerini tutamaz. Tiroid muayenesinde; hastanın şikayetleri, hikayesi, öz geçmişi, soy geçmişi ve genel görünümü not edilir. Daha sonra, hekim, elleriyle hastanın boyun ve çene bölgesini, tiroid bezesini, bu bölgelerdeki lenf düğümlerini inceler.
Tiroid ultrasonografi Tiroid bezesi nispeten yüzeyde yerleştiği için boyun cildi ve adeleleri altında rahatlıkla ultrasonografi ile değerlendirilir. Tiroid ultrasonografisi, deneyimli ellerde yapıldığında tiroid bezesinde nodül, kitle, lenf düğümü büyümesi, kireç oturması, tiroid dokusunda bozulmalara mevcut olup olmadığı ortaya konulur. Nodül, kitle, lenf düğümü büyümesi ve tiroidin kendi boyutları ölçülür. Ultrasonografi ile nodülün kanser olup olmadığı anlaşılmaz. Tiroid ultrasonografisi, siyah-beyaz olarak yapılır. Çok önemli ve yararlı bir tanı yöntemidir. Yüksek frekanslı (5 MHz ve üstü) ultrasonografi cihazları kullanılır. Tiroid hastalıklarının teşhisinde Dopler incelemesinin ultasonografiye ilave bir üstünlüğü yoktur. Dopler tetkiki, tiroid nodülünün kanser olup olmadığını ortaya koyamaz. Dopler ile nodülün sıcak veya soğuk olduğu anlaşılamaz, bu konuda yorum yapılamaz, raporlarda yer verilemez. Dopler ile tiroid kan akımı, tiroid nodülü kan akımı ve benzeri incelemelerinin bilimsel olarak kabul görmüş bir klinik kullanımı yoktur. Bu nedenle kullanılmaz.