Psikolojik sorunlar; kadınlarda görülen cinsel isteksizlik sorununun en önemli etkenleri arasında gösteriliyor....
* Merhaba, çocuğun cinsiyetinin belirlenmesinde kadın mı etkilidir, erkek mi? Bebeğin cinsiyetini sadece babadan gelen sperm (ondaki kromozomlar) belirler, kadının bunda rolü yoktur.
* Merhaba, doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Kutunun içinde 21 tane hap var, her gün 1 tane alıp, 7 gün ara veriyorum. Bu 7 günlük arada da ilaç koruma sağlıyor mu? Doğum kontrol hapları, hapa ara verilen günlerde de koruyuculuklarını sürdürürler.
* Merhaba, 3 yıllık evliyim. Sürekli ilişkiye girmek istiyorum, ama karım istemiyor. Zorla yapıyoruz. Eşimde cinsel isteksizlik var sanırım. Erkeklerin kullandığı gibi, kadınlar için istek arttırıcı bir ilaç var mı? * Eşimde cinsel soğukluk var. Ne yapmam lazım? * Eşimde isteksizlik oluyor. Bu 3 soruyu bir arada cevaplamak istiyorum. Yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen kadının cinsel arzu duymaması durumuna 'cinsel isteksizlik' diyoruz. Bu sorun halk arasında frijidite, cinsel soğukluk olarak da adlandırılmaktadır. Cinsel isteksizlik problemi ilk baştan bu yana olabileceği gibi çoğunlukla normal cinsel fonksiyonu olan kadında sonradan ortaya çıkabilir. Evlilik problemleri, depresyon, stresli yaşam koşulları gibi psikolojik durumlar hayatın bir döneminde cinsel soğukluğa neden olabilmektedir. Bu gibi psikolojik problemlerin yanı sıra bazı hastalıklar da cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Cinsel organlardaki iltihap veya başka bir nedenle ağrılı cinsel ilişki olması kadının cinsel isteksizliğine neden olabilir. Aynı şekilde ortaya çıkan östrojen yetersizliğine bağlı vaginal kuruluk da isteksizlik yapabilir. Ameliyatla rahmi alınmış kadınlarda da isteksizlik ortaya çıkabilir. Tiroit bezinin az çalışması, alkolizm, şeker hastalığı, multiple skleroz gibi nörolojik hastalıklar da cinsel isteksizliğe yol açabilir. Tedavi; neden olan faktörün belirlenmesinden sonra mümkündür. Piyasada satılan, cinsel isteği artırdığı söylenen ilaçların etkisi herkeste aynı değildir. Dolayısıyla süregelen bir cinsel isteksizliği bu ilaçlarla çözmek çok doğru ve sağlıklı olmaz.
* Merhaba, ben 29 yaşındayım. Çocuk istiyoruz, ama benim sperm sayım az. Bazı ilaçlar öneriyorlar, bunlar faydalı olur mu? Azospermide (sperm azlığı), ilaç tedavisinden fayda görebilecek erkek sayısı oldukça azdır. Genellikle ilaçların pek faydası bulunmamaktadır. En iyi yöntem; tüp bebek tedavisinin kendisidir. Erkek için kullanılacak ilaç masrafı da oldukça yüksektir.