Penisilinin keşfinden sonra adeta kökü kurutulan frenginin tekrar gündeme gelmesine özellikle yabancı hayat kadınlarıyla korunmasız ilişki neden oldu.
Sifilis (frengi), treponema pallidum adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Bu hastalık, bakterinin vücudun farklı organlarına bulaşması bağlamında dört evreden oluşur. Penisilinin keşfinden sonra neredeyse ülkemizde kökü kurutulmuştu. Fakat yabancı hayat kadınlarının ülkemizde yaygınlaşması ve korunmasız seks, maalesef ülkemizde sifilisin de diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yaygınlığını artırmıştır. Sifilis'in, ilk evreler sırasındaki ilk semptomları çok hafif olabilir; daha sonra, hastalık artık bulaşıcı özelliğini kaybettiğinde, ciddi kalp rahatsızlıklarına, zihinsel bozukluklara, körlüğe, diğer nörolojik sorunlara ve nihayet ölüme neden olabilir.
SİFİLİS NASIL BULAŞIR Sifilis'e yakalanmanın en yaygın yolu enfekte kişilerle cinsel ilişkide bulunmaktır. Sifilis'e yakalanma riskini artıran faktörler birden çok kişiyle cinsel ilişkide bulunmak, enfekte kişilerle cinsel ilişkide bulunmak, prezervatif kullanmamak sayılabilir. Sifilis'i olan bireylerin enfekte yaralarıyla, diğer enfekte dokularıyla ve vücut sıvılarıyla temas etmekten kaçınarak sifilis'e yakalanmaktan kendinizi koruyabilirsiniz. Sifilis bakterisi çok güçsüz bir bakteridir ve tuvalet oturağı ya da havlu gibi nesnelerle temastan çok ender olarak bulaşır. Enfekte bir hamile kadın bakteriyi karnındaki bebeğe bulaştırabilir ve bu enfeksiyonun sonucu olarak bebek ciddi zihinsel ve fiziksel problemlerle doğabilir. Genellikle cinsel ilişki sırasında deri çatlaklarından bulaşan bakteriler temastan 3 hafta sonra giriş yerinde ağrısız bir yaraya neden olurlar, ''şankr'' adı verilen yaradır. Şankrlar, genellikle, penis, vulva ya da vajinada olduğu kadar, rahim ağzı, dil, dudaklar gibi vücudun bakteriyle temas eden bölümlerinde ve ayrıca vücudun diğer bölümlerinde oluşurlar. Şankrlar, ağrısız yaralardır. Sifilis tanısı koymanın üç yolu vardır: * Doktorun sifilis'in belirtilerini tanıması, * Sifilis bakterisinin mikroskobik olarak belirlenmesi (karanlık saha mikroskopisi) * Kan testleri. (önce primer sifilizden 4-8 hafta sonra pozitifleşen VDRL ve RPR testleri ile tanı konur. Bu testlerin pozitif olması halinde aşağıdaki özgün sifilis testleri yapılır).