Hollanda'da Groningen Üniversitesi'de görevli 6 bilimadamı, ameliyatı tarihe karıştıracak bir buluşa imza attı. Molekül büyüklüğündeki dünyanın en küçük arabasına yerleştirdikleri motoru çalıştırmayı başaran bilimadamları; 1 milimetreye 30 bin tanesini park etmeyi başardı. Bu nesnelere ilaç enjekte ederek vücuda yerleştirmeyi planlayan araştırmacılar; sorunlu bölgeye anında müdahale edilecek. Yani hastalıklı organ, ameliyata gerek kalmadan onarılacak.
UZMAN GÖRÜŞÜ Op. Dr. Türker Kavas Geleceğin tıbbı kesinlikle soruna ya da sorunlu bölgelere hücresel düzeyde saldırı olarak amaçlanmıştır. Bugün kanser ve buna benzer hastalıklara da hücresel duyarlılık kazandırılır. Düzgün hücrenin yanında duran kötü hücrelere seçici saldırılar düzenlenir. Bu sayede bütün vücudu etkileyecek yan etkilerden korunmuş olunur. Bu konuda yapılmış birçok kanser yeni çalışma vardır.
UZMAN GÖRÜŞÜ Doç. Dr. Deniz Ersev Bu konudaki çalışmalar yaklaşık 20 yıl önceye dayanıyor. Özellikle son zamanlarda hayvanlar üzerindeki başarılı tedavi çalışmaları çok hızlandı. En iyi ve kolay tedavi edilenlerse damar hastalıkları ve kanserin bazı türleri. Prostatla ilgili çalışmalar var. Ufak tıkanıklıklar ve hastalıklarda başarılı olacak gibi gözüküyor.