Gebelik boyunca östrojen hormonu çok yüksek seviyelerde bulunur. Yüksek değerdeki östrojen cilt sorunlarının başlıca kaynağıdır.
Diğer nedenleri ise cildin gerilmesi ve artan ağırlıktır. Kilolar kılcal damarları etkiler, varislere, hemoroidlere yol açar. Gebelik lekeleri için endişeye gerek yoktur. Bu lekelere güneş lekeleri eklenmediği sürece, lekelerin tümü doğumdan sonraki 1 yıl içinde kaybolur. Gebe kadınların belli bölgelerinde cilt rengi koyulaşır. Esmer tenli kadınlarda bu daha belirgin olur. Siyak renkteki bu cilt lekeleri en çok koltuk altlarında, meme başlarında ve genital organlarda ortaya çıkar. Ciltte daha önce bulunan cilt kontrasları da artar. Çiller ve benler (özellikle et benleri) daha belirgin hale gelir. Bu renk koyulaşması yükselen östrojen hormonu nedeniyle renk pigmentlerinin (melanosit) artması nedeniyle olur.
Gebelik maskesi: Gebeliğin ikinci yarısında bazı kadınların yüzünde maskeye benzeyen bir lekelenme görülür. Bu lekeler alın, şakaklar ve yüzün ortasındadır. Bu duruma gebelik maskesi veya tıbbi adıyla kloasma denir. Bu şikayet hamile kadınların yarısından fazlasında görülür. Bu da büyük ihtimalle aşırı östrojen üretimine bağlı olarak oluşur. Gebelik lekeleri genellikle doğumdan sonraki bir yıl içinde kaybolur. Kaybolmayacak olursa hekim hidrokinon içeren bir krem kullanmasını tavsiye edebilir. Meyve asitleri ve peeling uygulaması da başarılı sonuçlar verir.
Güneşten korunun Gebelik boyunca güneş ve solaryum tüm vücut lekelerini pekiştirir. Bu nedenle gebelik boyunca cilt korunmalıdır. Yüksek faktörlü güneşten koruyucu kremlerin kullanılması gerekir. Gebelik süresinde ne güneşlenme ne de solaryum hiçbir şekilde tavsiye edilmez.