Vajinismus ilişkinin ağrılı ve kanamalı olacağı korkusundan, cinselliğin günah ve ayıp düşüncesine kadar birçok nedene bağlı olabiliyor.
Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel birleşme sorunu olarak bilinmektedir. Vajina (dölyolu) girişini sarmalayan, çevreleyen kasların istem dışı kalması sonucu cinsel birleşme olamaması, ağrı ve acıya neden olması olarak tanımlanmaktadır. Bu kaslar vajinanın girişi ve vajinanın 1/3 alt kısmını saran kaslardır. Vajinismus cinsel birleşme dışında jinekolojik muayeneler sırasında da olabilmektedir. Büyük sıklıkla nedenleri psikolojik bazlıdır. Ancak anatomik nedenlerle de seyrek olarak karşımıza çıkmaktadır. Anatomik nedenleri, kızlık zarının kalın ve vajen girişinin dar olması, genital bölgenin enfekte olmasıdır. Ayrıca karın içi organlarda ağrıya sebep verebilecek patolojik iltihabı olaylar olması sayılabilir.
En sık doğu toplumlarında görülüyor Vajinismus Batılı toplumlarda görülme oranı yüzde 1 civarında iken, kızlığın çok önemli olduğu kültürlerde ve doğu toplumlarında ise bu oran yüzde 10'a varmaktadır. Vajinismusta vajinal girişteki kasların yanı sıra, vücudun karın, sırt, bel, bacak ve omuz kasları da topluca kasılabilmektedir. Beyinde oluşan korku ve varsayımı yenilerek tedavi edilmektedir. Bu varsayım ya karşı cinsin (penisin) büyük ve zarar verici olduğu veya vajinal darlığı söz konusu olduğu şeklindedir. Bu yanlış varsayımları, vücudu tanıtıcı bilgileri şekillerle, protezlerle göstererek yenmek gerekir. Ağrı ve korkulu ilişki arasındaki kısır döngüyü yenmek gerekir. İlişkiye teşebbüs kasılmayı, kasılma ağrıyı, ağrı korkuyu getirir.
Eşler birlikte eğitilmeli Öncelikli olarak eşler birlikte bilgilendirilir ve görsel anlatımlarla psikolojik çözümler aranır. Ev ödevleri verilir. Ev ödevlerinde sadece insiyatifin, kontrolün kadında olduğu ve erkeğin kadın istemediği sürece hareketsiz duracağı öğretilir. 15 gün kadın ve erkek iç çamaşırlarını (külot) çıkarmadan birbirlerine yaklaşmaları ve birleşme olmadan orgazm olmaları öğütlenir. Daha sonra pasif fizik uygulama egzersizleri tavsiye edilir.
* * * Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Dr. Türker Kavas anlatıyor...