Annelerin emzirme dönemlerinde çok dikkatli olması gerekir Aksi halde memelerde biriken süt enfeksiyon riskini artırır.
Mastit: Memenize özel bir bakım uygulamazsanız, mikroplar meme başınızda (özellikle çatlak meme başından) içeri girerek, enfeksiyona neden olabilir. Kanalların tıkanması uygulanan yöntemlere rağmen giderilememişse meme dokusunda enfeksiyon gelişebilir, iki haftadan önce nadiren görülür. Mastitin en sık görüldüğü dönem, doğumdan sonra 10-28. günler arasıdır.
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ Mastit oluştuğunda meme dokusunda şişkinlik, hassasiyet ve kızarıklık olur. Ateş görülebilir. Mastit emzirmeye engel oluşturmaz. Mastitli anne emzirmeye devam etmelidir. Mastitli memeden emme bebeğe ilave risk getirmez. Emzirmeye sağlam memeden başlanıp diğer tarafa kendiliğinden süt gelince geçilmelidir. Emzirme mümkün olmuyorsa uygun şekilde sağma işlemi uygulanmalıdır. Bu işlemler yapılmadığı takdirde yani süt memede kaldığı sürece enfeksiyon yaygınlaşır ve süt üretimi azalarak kesilir. Uygun antibiyotik tedavisi gereklidir. Ağrı ve hassasiyeti azaltmak için parasetamol veya ibuprofen verilebilir. Enfekte meme üzerine ıslak sıcak havlu koymak yararlıdır. Bu işlem sık sık tekrarlanır. Emzirme sonrasında, göğüs uçları kuru ve yumuşak tutularak, temizliğine çok dikkat edilmelidir. Banyo yaparken, sabun kullanmak sakıncalıdır. Mastit, bebeğini emziren-emzirmeyen her 20 anneden birinde görülür. Enfeksiyon, genellikle meme başında bulunan çatlaklardan süt kanallarına doğru yayılır. Emzirmeyen annelerde memelerin şişmesi de mastite yol açabilir. Diğer nedenler arasında, emzirme yoluyla göğüslerin yeterince boşaltılamaması hastalıklara karşı azalan direnç sayılabilir.
İKİNCİ ÇOCUKTA RİSK AZALIR Nitekim yeni doğum yapmış annelerin çoğu aşırı bir yorgunluk ve stres altındadırlar ve yeterince beslenememektedirler. Meme başlarının hassaslığı nedeniyle ilk doğum yapan annelerde mastit biraz daha sık görülür, ne var ki bu ikinci, üçüncü doğumlardan sonra görülmeyeceği anlamına gelmez. Mastit, birden fazla sayıda olabilen bir durumdur, ama aynı anda iki memede birden gelişmez.