Grip halk arasında sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırabiliyor. Ancak özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerde ölüme neden olabiliyor. Uzmanlar bu hastalıktan korunmak için aşı yaptırmayı öneriyor.
Grip, ani olarak 39 üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kuru öksürük, hapşırma, gözlerin yaşarması ve kanlanması gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Ölüme neden oluyor Grip çocuklarda yüksek ateş, ishal ve nöbetlere sebep oluyor. Yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrederek ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açıyor. Ayrıca, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlayarak orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olabiliyor. Grip halk arasında sıklıkla soğuk algınlığı hastalığıyla karıştırılabiliyor. Gribe neden olan influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşan bir virüstür. Öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşması hastalığın başlıca bulaşma yollarıdır.
Kimler yaptırmamalı Gripten koruyan influenza aşısı ile vücudun savunma mekanizmaları harekete geçerek gerçek virüsle karşılaşıldığında hızlı bir şekilde virüsler yok edilebilmektedir. Grip aşısının uygulanmasında önerilen uygun zaman Eylül ayından Mart ayı başına kadarki dönemdir. Grip aşısı, 6 ay-9 yaş arasındaki çocuklara ilk kez yapıldığında en az 1 ay ara ile 2 doz şeklinde uygulanırken daha sonraki yıllarda tek doz yeterlidir. 9 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de tek doz yapılır. Yumurtaya karşı aşırı alerjisi olanlar, daha önceki grip aşısından sonra ağır alerjik reaksiyon geçirenler, yaşı 6 aydan küçük olanlar ve orta veya ağır derecede ateşli hastalık geçirenlerde grip aşısı uygulanmamalıdır.