Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 11 Ekim 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Memleket hasreti çekenlere
Geniş ürün yelpazesi
Peynirden bıçağa kadar

Memleket hasreti çekenlere

Edirne'den Ardahan'a kadar Türkiye'nin dört bir yanına ait yöresel yiyecekler ve eşyalar artık sanal ortamda.



Orcik Şekeri, Kurutulmuş Kars Kazı, Safranbolu Gazozu ve bunlar gibi daha yüzlerce yöresel lezzet sanal dünyadaki yerini aldı. Seneler önce İstanbul'dan Antalya'ya yerleşen bir girişimci olan Talat Saltuğ; Anadolu topraklarının birçok lezzetini ve el emeği göz nuru ürününü sanal alemde memleketine hasret kalanlar için satmaya başladı. Birçok kişi tarafından büyük rağbet gören "www.yoresel-urunler.com" adlı internet sitesinde Türkiye'nin her yanından farklı tatları tüketici ile buluşturan Saltuğ, sattıkları ürünlerle ilgili, "Biz organik, ekolojik ve benzeri adlarda ürün satan sitelerden değiliz. Böyle bir iddiada da bulunmuyoruz. Çünkü bizim ürünlerimizin neredeyse tamamı zaten yüzde 100 doğal yollarla ve hatta fabrikasyon değil geleneksel ev yapımı tarzında üretilen ürünler. Zaten hepsi organik, hepsi ekolojik" diyor.

* Böyle bir site kurma fikri nereden aklınıza geldi?
Yaklaşık 10 yıl önce bir görev dolayısı ile İstanbul'dan Antalya'ya gelip yerleştiğimde Anadolu'nun birçok lezzetiyle tanışma fırsatı buldum. Gördüm ki; yaratıcılıkta sınır tanımayan Türk insanı, her yöreden ayrı güzellikler çıkartmayı başarmış. Kendi görevimin yanında, bu ürünleri de bir çatı altında toplama, bilmeyen insanlara tatma ve tanıma fırsatı verme ve güzelliklerinden başka bir değeri olmayan birçok ürünü ekonomik değere dönüştürebilme fikrini 2005 senesinde geliştirdim. Birçok araştırmadan sonra siteyi Mart 2007'de faaliyete geçirdim.

20 BİN ÜRÜN OLACAK
* Sitenizin üye sayısı nedir?
Çoğunluğu bayan olmak üzere 2 bin 200 üyemiz var.

* Hangi yörelerden kaç ürününüz var?
Bugün için 59 ayrı yöreden 300 ürünümüz mevcut. Ancak kısa vadede 5 bin, uzun vadede 20 bin ürüne çıkacak çalışmalarımız devam ediyor. Kendi altyapı geliştirmelerimizi tamamlayıp ilk etapta 5 bin ürün koyacağız.

* Yurt dışına ürün gönderiyor musunuz?
Ürünlerimiz gıda ağırlıklı olduğundan ve birçoğu yöresel köy imalatı ürünler olduğundan, yasal zorluklarla karşılaşıldığı için yurt dışından gelen taleplere şimdilik karşılık veremiyoruz. Ancak yakında ürünlerin birçoğunu kendi tescilli markamız ile ürettirip pazarlayacağımızdan, izinleri uygun olan ürünleri çok talep gelen Almanya, Amerika gibi ülkelere göndermeye başlayacağımızı umuyoruz.

* Sitede en çok talep gören ürünler hangileri?
En çok talep gören ürünlerimiz sırasıyla; Alıç Sirkesi, Bıttım Sabunu, Kızılcık Tarhanası, Kestane Balı, Kapari, Kömbe malzemeleri, Kars Kazı... Yöresel sucuklar da büyük ilgi görmektedir.

ANTALYA BİRİNCİ

* Dikkatinizi çeken yüklü alışverişler oluyor mu?
Yaklaşık 1 sene, çeşitli müşterilere çalıştık ve bu bizim gelişmemiz için iyi bir tecrübe oldu. Şimdi ise özellikle bulunduğumuz Antalya Bölgesi'nden büyük oteller, tatil köyleri siparişlerini vermeye başladılar. Ayrıca büyük şehirlerdeki bazı spesiyal menülü lokantalar ve yemek üreticileri de müşterilerimiz arasına katıldı. Ayrıca hanımlarımızın müthiş yemek tariflerini paylaştıkları blogspot siteleri en önemli müşterilerimiz arasında.

* Sitenize en çok sipariş hangi bölgelerden geliyor?
Tabii ki rakamsal olarak bakıldığında İstanbul birinci sırayı alıyor. Ancak Türkiye'nin her yerine hatta köylerine bile ürün gönderiyoruz. Kapsamlı siparişler açısından ise Antalya birinci sırada.

* Sitenizde sattığınız ürünleri kimlerden alıyorsunuz?
Tedarikçilerimizi özellikle çok fazla ulusal pazarlama yapmayan, sadece yöresinde tanınan, ürünlerini ekonomik değere çevirmekte zorlanan ancak müthiş lezzetlerde ürünler üreten üreticilerden seçiyoruz.

* Ürünleriniz hakkında tüketicilerden eleştiriler geliyor mu? Mesela, "Bu bıttım sabunu, bizim oranın sabunu değil" diyen var mı?
Bazı ürünlerimiz fabrikasyon olmayıp sadece doğal yollarla ve geleneksel şekilde üretildiği için zaman zaman müşterilerimizin sorularına maruz kalıyoruz. Ancak ürünleri tükettiklerinde bu tereddütlerinin yersiz olduğunu anlıyorlar. Ayrıca sitemizin ilk dönemlerinde ürün yelpazesinin genişliğinden ve üreticilerden kaynaklanan sorunlardan bazı gecikmeler yaşasak da bugün bunları atlatmış durumdayız ve çok daha organize olarak yolumuza devam ediyoruz.


MERVE NIMBIYIKOĞLU

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Paraya 'milli değer' geldi... TLHayatımın en karanlık gecesi
Lale devri çocuklarıyız bizFarklı lezzetlerin beşiği
Dünyanın tüm sesleri DRUM'da Panik atak gençler Polat...
Sofranızda Samba rüzgarı 'Genç kızlığa' ilk adım
Korunmasız 'aşk' başa bela olur!Cinsel gelişim dersi
İdrar kaçırma nedeni...Mucize iksir bir hapa sığdı!
Şehre Blues geliyorBeyler! Bu fırsat kaçmaz
Günün mönüsü
GÜNCEL
Atletizmde Atletizmde taciz skandalı
Atletizm Milli takımı antrenörlerinden Yavan, meslektaşı Aygün için...
Müdürün bileti kesildi
Kızının sevgilisini evinde...
14'lük tecavüze tek suçlu!
Aşk zedelerin fantezi intikamı
'Sevgilim çekti, yeğenim...
Bir milyon çocuk çalışmak...
SPOR
Haydi! Haydi! Bosna maçına
Dünya Kupası elemelerindeki 3. maçımıza bu akşam İnönü Stadı'nda...
Bosna ile şaka olmaz
Rijkaard geliyor
Fener'de restleşme
Bana 15 gün yeter
Bugünleri de gördük!
Adım adım hedefe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağışlı 19°C 15°C 
ANKARA Çok Bulutlu 17°C 7°C 
İZMİR Az Bulutlu 24°C 14°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 27°C 19°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 30°C 16°C 
EKONOMİ
IMKB E: 28.590,310 D:% -7,41
DOLAR S: 1,417 D:% 2,24
EURO S: 1,920 D:% 1,70
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi