Başarı için doğru ameliyatı doğru zamanda yapmak önem taşıyor... Basit bir ameliyatla sağlığına kavuşabilecek çocuk teşhis konulamadığı için şansını yitirmiş oluyor....
Bazı kromozom anomalilerine ve genetik sendromlara eşlik eden doğumsal kalp hastalıkları mevcuttur. Hastaların büyük kısmında ise belli bir neden tespit edilemez. Hamileliğin ilk aylarında kalbin teşekkülü sırasında ortaya çıkan bu normalden sapmaların nedenini tam olarak bilinmiyor.
Genetik olabiliyor Bu sapmaların sonucunda çok çeşitli kalp hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Bunların bazılarına doğumdan sonraki ilk saatlerde müdahale etmek hayat kurtarıcı olabilirken bazılarında ise ideal ameliyat zamanının beklenmesi gerekir. Bazen bu ideal zaman yıllar sonra da olabilir. Yani başarı için doğru ameliyatı doğru zamanda yapmak büyük önem taşır. Ülkemizde bu hastalıklara konulan teşhislerdeki gecikme büyük sorun yaratmaktadır. Bu nedenle zamanında basit sayılabilecek bir ameliyatla sağlığına kavuşabilecek bir çocuk, teşhis konulamadığı için, daha sonra ameliyat şansını yitirmiş olarak karşımıza çıkabilmektedir. Anne veya babasında doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda aynı hastalığın görülme ihtimali sanıldığı kadar yüksek olmamakla birlikte, normal çocuklara göre kat kat yüksektir. Bu risk doğumsal kalp hastalığının türüne göre değişmekte olup 20 kata çıkabilmektedir. Örneğin annesinde aort kapak darlığı olan çocuklarda bu risk yüzde 18'e kadar yükselmektedir. Genellikle annede doğuştan kalp hastalığı olması babada olmasına göre çocukta bu hastalığın görülme ihtimalini daha fazla arttırır. Bu nedenle böyle ailelerin çocuklarını tamamen normal görülseler bile bebeklik döneminde bir çocuk kardiyolojisi uzmanına göstermeleri tavsiye edilir.
Kalp nakli son çare Kalp nakli özellikle kalp kasının ileri derecede zayıflamasına yol açan hastalıklarda son çare olarak kullanılmaktadır. Vaktinde ameliyat şansı bulamayan bu nedenle ameliyat şansını yitirmiş bazı doğumsal kalp hastalarında kalp ve akciğerin birlikte nakli veya sadece akciğer nakli bir alternatif tedavi olabilir. Ancak çocuklardaki nakil ameliyatlarının uzun dönemde başarılı sonuçlar verdiğini şu an için söylemek mümkün değildir.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahısi Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal anlatıyor...