Uzmanlar okulların açılmasıyla birlikte çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesinin de başladığına dikkat çekti. Başarılı bir eğitim ve öğretim için çocukların sağlıklı olmasının şart olduğu ve bazı bulaşıcı hastalıkların çok sinsi seyirli olduğu belirtildi. Çocuğun kendisinin hasta olmamasına rağmen, taşıdığı hastalığı diğer öğrencilere geçirme riskinin bulunabildiği açıklandı.
Sinsi seyirli...
Okulların açıldığı dönemde havaların serinlemeye başlamasıyla, çocukların okula ve mevsime adaptasyonu da güçleşiyor. Çocukların okulda koşup oynamaları sırasında, terleme ve üşümeleri, sınıfların yeterince havalandırılmaması, sınıf içinde, tozların, mikropların çoğalmasına yol açabiliyor. Özellikle, astım, böbrek ve kalp hastalıkları, anemi gibi kronik hastalığı olan çocuklar bu anlamda sıkıntı yaşayabiliyor. Sinsi seyirli bulaşıcı hastalıklar günde 6-8 saat bir arada yaşayan çocuklar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle döküntülü hastalıklar, hepatit, menenjit, grip, bronşit ve parazit enfeksiyonlara yakalanma oranları çok yüksek. Ancak, bulaşıcı hastalıklardan çocuklarınızı basit tedbirlerle korumak elinizde
Hepatit A önemli
Çocuklarda önemli olan bir diğer hastalık hepatit A'dır (sarılık). Özellikle dışkıyla kirlenmiş yiyeceklerle dışkıağız yoluyla bulaşan A tipi hepatit okul çocuklarında sık görülür. Sarılıktan korunmanın yolu aşılama, gıda ve el temizliğiyle mümkündür. Çocuklara mutlaka hergün okula gitmeden, el temizliğinin önemi anlatılmalıdır.