Ateşli romatizma genellikle 5-15 yaşları arasında görülmektedir. Çoğunlukla önce boğaza yerleşen hastalık kalp kapakçılarında deformasyona yol açar.
Çocuklarda görülen kalp hastalıkları yine çeşitli kalp anomalileri sonucu gelişebiliyor. Bunlar arasında sıklıkla rastlananların başında "mavi çocuk" olarak tanımlanan kirli kanın, temiz kan tarafına geçtiği hastalık geliyor. Bu çocuklar morumsu bir renge sahip oluyor, çok çabuk yoruluyor. Tabloya bazen bayılmalar da eşlik edebiliyor. Bazı çocuklarda ise tam aksine, temiz kan kirli kan tarafına geçmesine neden olan anomaliler olabiliyor. Bu çocuklarda da sık sık akciğer enfeksiyonları ve sonrasında kalp yetersizliği görülebiliyor.
Penisilin tedavisi yapılıyor Çocuklarda rastlanan diğer bir grup kalp hastalığı da romatizmal kalp hastalıklarıdır. Çoğunlukla önce boğaza yerleşen bir bakteri kaynaklı olan bu hastalık, kalp kapakçıklarında deformasyona yol açabiliyor. Ayrıca ritm bozuklukları da bazen doğumsal kalp anomalileri sonucu bazen de herhangi bir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkabiliyor. Ateşli romatizma genellikle 5 ile 15 yaş arasında çocuklarda görülen ve ülkemizde hâlâ mevcudiyetini koruyan bir hastalıktır. Eklem şikayetleri yüzde 60-85 oranında olup en sık görülen belirtidir. Eklem şikayetlerinin ortaya çıkmasından genellikle 3 hafta kadar önce "streptokok" denilen bakterilerin yol açtığı bir farenjit söz konusudur. Kalp tutulumu yüzde 40-50 vakada söz konusudur. Hastalığın tedavisinde en önemli ilaç penisilin olup korunmak için 28 günde 1 kez iğne olmak üzere 25 yaşına kadar tedavi sürmelidir. Hastalık kalp kapaklarında probleme yol açmışsa bu tedavi hayat boyu devam etmelidir. Kalp kapaklarında fonksiyon bozukluğu genellikle sonraki yıllarda ortaya çıkmasına rağmen bazen çocukluk çağında da cerrahi müdahale gerektirir.
Hastalığın farkına varılmıyor Çocuklukta geçirdiği bu rahatsızlığı hatırlamayan ve gerekli tedavi görmeyen bir çok hasta bulunmaktadır. Çocuklukta teşhis konulamamış veya yeterli korunma tedavisi uygulanmamış hastalarda genellikle 5-10 yıl sonra kalp kapaklarındaki problemler belirginleşmeye başlamaktadır. Kalp kapaklarındaki bozukluk ileri safhaya ulaşıncaya kadar romatizmal kalp hastası olduğunun farkında olmayan çok hastaya kapak ameliyatı yapılmaktadır.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahısi Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal anlatıyor...