Ülkemizde bebeklerde doğuştan kalp hastalığı, her 1000 doğumdan 8'inde görülüyor. Gelişen yöntemlerle bu sorunlar anne karnında tespit edilebiliyor....
Doğumsal kalp hastalıkları çocuklarda en çok karşılaşılan kalp hastalıklarıdır. Edinsel dediğimiz yani sonradan gelişen hastalıklar ise en çok romatizmal nedenli veya infeksiyonlara bağlı olabilir. Daha seyrek olarak kardiyomiyopati dediğimiz kalp kasının hastalıkları ve kalp ritmi bozuklukları görülebilir. İyi veya kötü huylu kalp tümörleri de çocuk yaş grubunda görülebilmektedir.
Tedavi başarılı Bebek ve çocuklarda görülen doğumsal kalp anomalileri günümüzde başarıyla tedavi edilebiliyor. Çocuk cerrahisi birimi olan merkezlerde, en son cerrahi tekniklerle gerçekleştirilen tedaviler sayesinde bu çocuklar hayatlarını sağlıklı birer erişkin olarak sürdürebiliyor. Ülkemizde bebeklerde doğuştan kalp hastalığı görülme sıklığı 1000'de 8, yani her 1000 doğumdan 8'inde bebekler kalplerinde çeşitli anomalilerle doğuyor. Bu da her yıl, ülkemizde 12 bin kalp hastasının dünyaya gelmesi demek.
Sayısı az Gelişen yöntemlerle bu sorunları, bebek henüz anne karnındayken tespit etmek ve doğumdan hemen sonra planlanmış bir ameliyatla gidermek mümkün. Aynı şekilde, çocuklarda rastlanan kalp hastalıkları da cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak yenidoğan, bebek ve çocuklarda kalp cerrahisi sadece bu alanda uzmanlaşmış merkezlerde yapılabiliyor. Bu merkezlerin sayısı ise ülkemizde bir elin parmaklarını geçmiyor.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahısi Prof .Dr. Mehmet Salih Bilal anlatıyor...