Bayramlar; diyabetliler, kalp, tansiyon ve böbrek hastaları için riskli bir süreçtir... Bu şekilde kronik rahatsızlığı olanlar bayramı kaçamak gibi görmemelidir.
Bayram deyince aklıma sevgiyi paylaşmak geliyor. Yardımlaşmanın bol olduğu Ramazan ayı sonrası bu bayram bizim için ayrı bir önem taşır. Bayram hazırlıkları itina ile yapılır. Bayramın vazgeçilmezi tatlılar, şekerler ve çikolatalar herkesin evinde gelecek misafire sunulmayı beklerler.
MİDE YANMALARI OLUR Uzaktan gelecek misafirler için de bütçemize göre özenli ve görkemli sofralar kurulur. Bunlar işin güzel ve tatlı yanı, bu kadar güzel sofralar, tatlılar, kahveler, şekerler derken mide yanmaları ve midebağırsak sorunları artar. Tatlı anları tatsız sıkıntılarla kapatabiliriz. Sağlıklı bir insan için bile mide-bağırsak sorunları olabilirken, bayramlar şeker hastaları, kalp, tansiyon ve böbrek hastaları gibi kronik hastalar için riskli bir süreçtir. Bu şekilde kronik rahatsızlığı olanların beslenmelerine her zamanki hassasiyeti göstermeleri ve bayramı küçük kaçamaklar yapabilecekleri bir süreç gibi görmemeleri gerekir.
KOMAYA YOL AÇAR Bayramda yapılan tatlıların yoğun şeker ve yağ içerdiği unutulmamalıdır. Kolesterol sorunu olanlar başka rahatsızlığı yoksa bile kontrollü tüketim yapmak zorundalar. Aksi takdirde bayram sonrası kolesterol seviyelerinde artış olacaktır. Kolesterol seviyeniz yüksek seyrettiğinde şeker tüketiminin sınırlı olması gerekir. Şeker hastalarında ise bu durum direk koma sebebi olabilir. Ziyaretler sırasında çay, kahve, asitli içeceklerin tüketim miktarı da artmaktadır. Fazla miktarda alındığında kafein içerikli içecekler uykusuzluk, kalpte ritim bozukluğu (düzensiz kalp atımı), huzursuzluk yapabilmektedirler. Bu yüzden çayı açık içmeleri ve çay ve kahvede tüketilen sayıya dikkat edilmesi, bunların haricinde rezene, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları, ayran gibi içeceklerin tüketimi tercih edilmelidir.
TATLANDIRICI KULLANIN Kronik rahatsızlıkları olanların mutlaka diyetisyenlerinden o günlerde tüketimleri için yeni bir beslenme planı almalarını tavsiye ederim. Şeker hastalarında yapay tatlandırıcılarla yapılan tatlılar tüketime eklenebilir. Bunlara öğünlerinde ne zaman ve ne şekilde yer vereceklerinin eğitimi diyetisyenleri tarafından zaten sürekli verilmektedir. Kronik böbrek hastalarının protein alımı sınırlı olduğu için hafif diye ikram edilen sütlü tatlı onlar için sağlıklı değildir. Onlar için nişastadan yapılan tatlılar ikram edilebilir.