Gebelikte vücudun susuz kalması rahim kasılmalarına yol açarak, erken doğum riskini oluşturabilmektedir.
Oruç tutan anne adaylarının sıvı alımları da kısıtlanacağından damarlardan geçen sıvı miktarı da azalacaktır. Gebelerin günlük su ihtiyacı yaklaşık olarak 3-4 litredir. Azalan sıvı tansiyon düşmelerine neden olacak bu da bebeğe giden kan basıncını düşürecek ve bebeğin suyunun azalmasına neden olacaktır.
Doktora danışın Oruç tutan hamilelerin bebeklerin de buna bağlı hareket azalması ve rahimlerinde kasılmalar başlayacaktır. Özellikle 4. gebelik ayından sonra bu tehlike daha da artacaktır. Kısaca doktor muayenesinde riskli gebelik diye tanımlanan dış gebe olanlar, tansiyon hastası gebeler idrar yolu enfeksiyonu ve düşük riski olan gebeler oruç tutmamalıdırlar. Hamile de olsam Ramazan ayında oruç tutmaya devam edeceğim diyen anne adaylarına tavsiye edilen önce mutlaka doktorunuzla görüşmenizdir. Risk taşıyıp taşımadığınızı öğrenmeli, eğer harhangi bir risk taşımıyorsanız bu dönemde beslenme mönüsü anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde diyetisyen tarafından düzenlemelidir.
Sık ve az yiyin Sağlıklı bir gebe diyeti sürekli tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünleri içermelidir. Bu ürünler iftar ile sahur arasında az ve sık olmak üzere yayılmalıdır. Gebeliğin ilk aylarında artan gebelik hormonu etkisiyle bulantı ve kusma şikayetleri sıktır. Bu nedenle hamileliğin ilk aylarında sık aralarla kuru gıda alımı önerilir. Kusma nedeniyle oluşan potasyum kaybı muz, üzüm, kuru kayısı ile önlenmeye çalışılır.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Reyhan Neslihanoğlu anlatıyor...