İftardan sonra, birçok kişi midedeki şişkinlikten şikayet eder Uzmanlar iftardan hemen sonra, midede oluşan aşırı şişkinlik nedeninin, şeker hastalığının belirtisi olabileceğini belirtiyor.
Ramazan'da rahat ve sağlıklı bir iftar geçirmenin olmazsa olmaz kuralı aşırı yağlı olmayan, lif içeren az volümlü öğünlerin iftar ve sahur arasındaki zaman dilimine serpiştirilmesi olmalıdır. Reflü oluşumundaki ana mekanizma, yemek borusunun alt ucundaki kapak düzeneğinin zayıflamasıdır. İftarda çok yemek yenilmesi, mide içerisindeki basıncı arttırarak mide asidinin ve içeriğinin zaten zayıflamış kapak düzeneği yüzünden yemek borusuna doğru kolayca geri kaçmasına neden olur. Sahurda ise yemeğin ardından hemen yatılması yerçekiminin etkisiyle mide içeriğinin yine yemek borusuna geri kaçmasıyla sonuçlanır.
YAĞLI GIDALARDAN UZAK DURUN Ramazan ayında hiçbir mide rahatsızlığı olmayan kişilerin de yemelerine dikkat etmeleri gerekir. Midenin yorulmaması demek, yenilen gıdaların mideyi kısa sürede terk ederek midenin kolay boşalmasına olanak sağlamak anlamına gelmektedir. Konsantre şeker ve yağlı gıdalar mideyi geç terk eder. Bu nedenle mide sağlığını korumak isteyenlerin ağır hamur tatlılarından ve yağlı gıdalardan uzak durmaları önerilmektedir. Meyve, meyve suyu ve çorba gibi sulu gıdalar mideyi en az yoran besinlerdir.
YAVAŞ YEMEK YİYİN Ramazan'da oruç tutarken özellikle lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı almak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek Ramazan sofralarının vazgeçilmez kuralı olmalıdır. Hafif bir iftar, akşam yemeği ve sonrada hafif bir sahur yapılmalıdır. İftar yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan kaçınmaktır.
Çamlıca Medicana Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzm. Doç. Dr. Nihat Akbayır anlatıyor...