Oruç sırasındaki uzun açlık periyodu, mide asit salgısının önemli oranda artış göstermesine neden olmaktadır. Bu durum midede kanama, delinme ve ülsere yol açmaktadır....
12ayın sultanı Ramazan geldi. Birçok insan günler öncesinden hazırlıklara başladı. Ancak ülser, gastrit, reflü gibi hastalıkları nedeniyle ne yapacağını bilemeyen birçok kişi de kara kara düşünüyor. İnancından dolayı orucunu tutmak isterken, hastalığı nedeniyle de sıkıntılı saatler geçirmek zorunda kalabiliyor.
DOKTORUNUZA MUTLAKA DANIŞIN Mide ve bağırsak hastalıkları olmayan birçok insan da uzun açlık ve susuzluk dönemi nedeniyle hafif de olsa bazı sorunlar yaşayabilir. İşte bu noktada bile uzmanlar yaşanan bu sorunların mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Doğru ve sağlıklı beslenildiği takdirde, oruca bağlı uzun süre aç kalmanın vücut üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmenin mümkün olduğunu vurgulayan Çamlıca Medicana Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nihat Akbayır, mide ve bağırsak hastalarının Ramazan boyunca neler yapmaları gerektiğini anlattı. Ramazan ayında hastanelere mide delinmesi ve mide kanaması vakaları çok sık geliyor. Öncelikle hastalar, Ramazan ayında oruç tutup tutmamaları konusunda kendilerini izleyen doktorlarına danışmalılar. Ancak genel olarak vurgulamak gerekirse, aktif mide ya da oniki parmak bağırsağı ülseri olduğu endoskopik olarak kanıtlanmış hastaların oruç tutmaları sağlık yönünden sakıncalıdır.
MİDE HASTALIKLARI ARTAR Yapılan çalışmalar, oruç sırasındaki uzun açlık periyodu içinde mide asit salgısının önemli oranda artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Ülser oluşumu mekanizmasında mide asit salgısının etkin rol aldığını biliyoruz. Bu mide içindeki yüksek miktarlarda asite maruz kalacak mide-oniki parmak bağırsağı ülserlerinin daha da ilerleyebileceği durumlara ve kanama, delinme gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Çamlıca Medicana Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nihat Akbayır anlatıyor...