Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 14 Eylül 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
O bir rekortmen
'En hassas konu dış politika'
Hakkı Devrim'in rolü
En acı haberleri kürsüde aldı
Tunusi Tarikatı
'Tarikat' kardeşliği
Aileden güç alıyor
Sözün bittiği anlar
Makamında TAKVİM'i ağırladı

Kara haber kürsüsü!



Devlet Bakanı Cemil Çiçek, özel hayatının kapılarını TAKVİM'e açtı. Hayatının en üzücü olaylarını kürsüde konuşma yaparken aldığını anlatan Çiçek, "Biri annemin vefatıydı, diğeri kardeşimin" diye konuşuyor.

***

O bir rekortmen

Cemil Çiçek, 5 yıl Hükümet Sözcülüğü yaparak rekor kırdı. Ayrıca Türkiye'deki 60 Hükümet'in 6'sında Bakanlık yaparak ayrı bir rekora daha imza attı Cemil Çiçek, 5 yıl Hükümet Sözcülüğü yaparak rekor kırdı. Ayrıca Türkiye'deki 60 Hükümet'in 6'sında Bakanlık yaparak ayrı bir rekora daha imza attı.

OTürkiye'de en uzun süre 'Hükümet Sözcülüğü' yapan kişi. Tam 5 yıl oldu. Hemen her hafta başında, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yerli ve yabancı basının karşısına çıkarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin aldığı kararları açıklıyor. Tabii yılların deneyimiyle. Çünkü o aynı zamanda 1923'ten bu yana kurulan 60 Hükümet'ten 6'sında görev almış bir Bakan. Bu da ikinci rekoru. Rekorlar aslında Cemil Çiçek'in güvenilirliğine, hukuk bilgisine, kültürel birikimine ve Türkçe'yi iyi kullanmasına verilen primlerin bir göstergesi.

'DÜNYANIN EN ZOR İŞİ'
Peki, her sözü 'Hükümet' adına söyleme yetkisi verilen 'Sözcü', medya ordusunun karşısına çıkmadan önce nasıl hazırlık yapıyor? 6-7 saatlik Bakanlar Kurulu toplantısını yarım saatte nasıl özetliyor? Söz Hükümet Sözcüsü, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'te: "Dünyanın en zor işlerden. Açıklamalarınıza göre kamuoyu bilgi sahibi oluyor. Yanlış bilgi verirseniz, doğru bilgi vermezseniz, tezat teşkil ederse Hükümet'te herkes ayrı telden çalıyor havası çıkar. Bunun için tezada düşmeden, kırıp dökmeden açıklamanız gerekiyor." "Kavramları yerinde kullanmak önemli. Yerinde kullanamazsanız 'maksadı aşma' deniyor. Türkçe'yi iyi konuşmak önemli. İşi kırıp dökmeden açıklayacaksınız. Hukukçu olmamın avantajı var. Meslek ayrımcılığı yapmak için söylemiyorum, insanlar siyaset yapıyorlarsa hukuki kavramları bilmelerinde, hukuk kitapları okumalarında fayda var." "Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünüyorum. Yolda, Bakanlık'ta okurum. Yolculuk yapıyorsam hatıra tipi kitaplar okurum. Dışişleri mensuplarının hatıralarını severek okurum. Çalıştığımız konularla ilgili bilimsel raporlar okurum. Son 6 aydır kapatma davasının etkisiyle Anayasa Mahkemesi kararları, İnsan Hakları Mahkemesi kararları okuduk." "İlginç yazıları da alırım yanıma. 'İtibar ile karakter'i kıyaslayan bir yazı mesela....Ege Cansen'in makalelerinin altında yazılar vardır. Onları takip ederim. Atasözleri ile ilgili kitaplar, fıkra kitapları okurum. Okuduklarımı da yeri geldiğinde kullanırım."

HER ZAMAN DOĞRU
"Hükümette konuşulmamış hiçbir konuyu açıklamadım. Ne söylediysem doğruyu söyledim. Ne konuşulmuşsa onun bilgisini verdim." "Devletin bilgileri var ki, özel bilgiler, kimse açıklayamaz. Bazıları insan hayatıyla ilgili oluyor mesela. Bazen derinliği olan konular oluyor. Netleşmemiş ama açıklama gerekiyorsa, o konularda genel değerlendirmeler yapıyorum." Cemil Çiçek, bir önceki Hükümet'te Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü'ydü. Şimdi Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü. Acaba hangisi daha kolaydı? "Adalet Bakanı iken zordu, şimdi kolay. Adalet Bakanı'sınız. Açıklama yapmanız gereken konu da, soruşturma konusu. O zaman açıklama yapmanız gerekiyor, soruşturma gizlidir ve bilgi vermemeniz gerekiyor. O zaman benim demecim gibi gözüküyordu; ama bazı yasa, Anayasa hükmünü söylüyordum. Onun için yanımda bir anayasam mutlaka vardır. Demirel'inki kadar küçük, cebe sığacak ölçüde değil ama hep yanımdadır." Peki, medya ordusu, soru bombardımanıyla Hükümet Sözcüsü'nü sıkıştırmaya çalıştığında ne yapıyor? "Hiç sıkışmadım. Türkiye'nin çok zengin bir kültürü var, atasözleri, deyimler bakımından. 1-2 defa fıkra anlattım, ama toplantıyı sulandırır mıyım diye endişe ettim. Her toplantıdan
sonra bir fıkra anlatarak toplantıyı cazip hale getirmek istedim, ama sonra şu an uyguladığımız formatta karar kıldık. Bir fıkra anlatmıştım. Temel otele gidiyor. Resepsiyondaki görevli, kaydını alacak. İsmini soruyor; Temel, yumuşak g'siz olanı, diyor. Görevli de; Temel'de zaten yumuşak g yok ki, diyor. Temel de bunun üzerine; Ben de aynı şeyi söylüyorum zaten, diyor. Bir arkadaşın sorusu üzerine bu fıkrayı anlatmıştım. Soruya karşı fıkra anlatmak kolay değil."

'KONUŞMALARIM SPONTANDIR'
Basının karşısına çıkarken bir konuşma metni hazırlıyor mu? "Hayır, konuşmalarım spontandır. İyi bir dinleyiciyim. Kuvvetli hafızam var. Not da alırım. 5-6 saat toplantı yapıyorsunuz. Her şeyi anlatmaya çalışırsanız yine 5-6 saat konuşmanız gerekir. Bazen konu çok önemlidir. İlgili bakan tarafından basın toplantısıyla açıklanacaksa veya Sayın Başbakan grup toplantısında anlatacaksa, konuşmaların içeriğini bir gün önceden açıklamak doğru değil. İçeriği önceden boşaltmış oluyorsun. Siyaset biraz da nezaket işi. 'Şunu ben açıklayacaktım. Sen niye açıkladın, niye söyledin?' gibi kırılmalar olmadı benim dönemimde. Sözcülükte 5 sene geçti. Başta Sayın Başbakan olmak üzere bir güvenleri olmuştur."

HOŞA GİTMEYEN...
Ve Hükümet Sözcülüğü'nün 'antipatik' yanları... Cemil Çiçek anlatıyor: "Hükümet Sözcülüğü'nün antipatik yanı vardır. Hoşa gitmeyen bir kısım şeyleri siz açıklayınca tepki de size geliyor. Birileri çok önemli bir karar bekliyor mesela. Ama çıkan karar o kadar kuvvetli olmuyor. Tüm tepkiyi size çekiyor. Mesela taban fiyat, memur maaşı gibi. O takdirde tepki size geliyor."


Mehmet ÇETİNGÜLEÇ-Şerife ÜSTÜNER

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Moda New York'ta coştu'Taklitlerimden sakının'
Ağustos'ta ciğerimiz yandıErkeğin fendi kadını yendi
Yarışı akıllı jokey kazanırBen hiç rol yapmadım
Yürekler Nijer'de atıyorSağlıklı yaşam bu kutuda
Autoshow'da Peugeot rüzgarı'Menopoz' kilo aldırmaz
Demir takviyesi şartBilgilendirme sorun çözer
'Kısırlık' suç değil
GÜNCEL
Darbenin Darbenin mirası kavga
1980 darbesiyle kapatılan DİSK'in binası, Anayasa Mahkemesi...
Altın dağıtmıyorlar!
Bu yemeği siz yiyin
Kanalizasyon suyuyla tarım!
Aşk şantajcıları kaçamadı
Şimdi de sahipleri aranıyor
'Hem göze, hem beyne hitap...
SPOR
Fener'in Fener'in CANı yanıyor
Alex'le öne geçen Kanarya, Can Arat'ı durduramadı. İlk golde ıska...
Varlık içinde yokluk
Allah'a emanet
Karadeniz'de zirve heyecanı
Kayseri'den siftah
Giresunspor, Samsun önünde...
Fatih Terim: Hatalı olduğum...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yer Yer Sağanak Yağışlı 27°C 20°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 30°C 15°C 
İZMİR Az Bulutlu 33°C 21°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 32°C 24°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 35°C 22°C 
EKONOMİ
IMKB E: 37.033,870 D:% -0,95
DOLAR S: 1,246 D:% -1,31
EURO S: 1,756 D:% 0,03
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi