Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 13 Eylül 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Ödül gibi ceza... Anlayana!
Cem Uzan'a kitap önerisi
Kahvehane ve futbol yasakları...

Ödül gibi ceza... Anlayana!

Avrupai ceza uygulamasından son nasibini alan, kişisel gelişim cezasıyla Cem Uzan oldu... Cem Uzan'ın anlayamadığını söylediği cezanın ayrıntılarını Kişisel Gelişim Uzmanı Mümin Sekman anlattı.



"Yaz kızım: Mahkum Cem Uzan'ın meditasyon yapmasına, Cem Yılmaz izlemesine..." Artık yargıçların böyle cümleler kurması hiç de uzak bir ihtimal değil... Çünkü Cem Uzan kendisine verilen "Öfke kontrol sistemini öğrenme" cezasını anlamadığına göre mahkemeler cezanın içeriğini de bu şekilde anlatmak durumunda kalabilir... Kimi ot yoluyor, kimi fidan dikiyor bazıları ise kahvehaneye gitmek yerine kitap okumaya mahkum ediliyor. Kimisi de kişisel gelişim eğitimine... Yeni TCK'yla uygulanmaya başlanan Denetimli Serbestlik Yasası'na ilk mahkum olan siyasi Necmettin Erbakan'dı. Kapatılan RP'nin son genel başkanı Necmettin Erbakan "Kayıp Trilyon" davasında "özel belgede sahtecilik" suşundan 2 yıl 4 ay hapse mahkum edilmiş ancak cezası geçen yıl yürürlüğe giren denetimli serbestlik yasası sayesinde ev hapsine çevrilmişti. Avrupai ceza olarak da bilinen uygulamadan son nasibini alan siyasi ise kişisel gelişim cezası alan Cem Uzan oldu... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Cem Uzan; Öfke Kontrol Sistemi'ni öğrenme ve konuyla ilgili 5 kitap okuma cezası aldı. Ama Uzan cezayı anlamadı. Kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman Öfke Kontrol Sistemi'ni anlattı...

* Öfke nasıl ortaya çıkar, neden bazı durumlarda aşırılaşır?
Öfke; başımıza gelen olaylar karşısında, içimizdeki duygusal tepkilerimizi yönetemeyip kontrolden çıkmamızdır. Öfke, bir duygusal köpürme halidir. Öfkelilik bazı insanların doğuştan fabrika ayarlarında vardır. Bu insanlar öfkelenmeye diğer insanlara göre daha yatkındırlar. Bazıları öfkeli görünmeyi strateji olarak kullanır. İnsanların istediği gibi davranmasını bu yolla sağlar.

* Öfkenin kontrolden çıktığı nasıl anlaşılır, göstergeleri nelerdir?
"Öfkeniz mi sizi yönetiyor, siz mi öfkenizi yönetiyorsunuz", bütün mesele bu. Kritik eşik, öfkenin mantık denetiminden çıkması. Öfkelenince mantığınız servis dışı oluyorsa, o zaman içsel bir öfke kontrol sistemine ihtiyacınız var demektir. Öfkenin görünen ve görünmeyen, insanın içinde olan ve dışarıya yansıyan boyutları vardır. Ses tonunun yükselmesinden, deri renginin kızarmasına kadar çok sayıda gösterge izlenebilir.

* Öfkeyi kontrol etmek öğrenilebilir mi?
Kişiye göre değişir. Daha doğrusu kişinin niyetine göre değişir. Eğer kişi gerçekten "kontrolsüz güç, güç değildir!" farkındalığına ulaşmışsa, öfkeyle kalkınca zararla oturduğunu gördüyse bunu yapabilir. Kişi önce değişmeye, öfkesini kontrol altına almaya güçlü bir niyet etmeli. Sonra da kendisini öfkeli biri olmaktan çıkarıp, sakin ve sağduyulu biri nasıl yapabileceğinin bilgi ve tekniklerini öğrenmeli.

CEM YILMAZ, MEDİTASYON
* Öfke kontrol sistemi nedir? Öfke nasıl kontrol edilir?
Öfke kontrol sistemi; kişinin duyguları üzerindeki mantıklılık denetimini güçlendirip, olumsuz duygularını kontrol etme becerilerinin arttırılmasıdır. Amaç; kişinin öfkesini hem içine atmadan, hem de başkalarına saldırmadan doğru bir şekilde ifade etmeyi öğrenmesidir. Öfke kontrolü için bedene yönelik fiziksel teknikler ile zihne yönelik düşünce düzenleme teknikleri kullanılır. En önemlisi öfke üreten düşünme biçimini değiştirmektir. Bu çok teknik bir konu, terapik bir süreç. Kişinin öfkesini yönetmesini öğretirken bazı yardımcı araçlar da kullanılabilir. Mesela mizah seratonin salgılatarak kişiyi rahatlatır. Cem Uzan'a bol bol Cem Yılmaz gösterileri izletilebilir. SPA müziği gibi gevşetici müzikler de yardımcı araçlar olarak kullanılabilir. Yoga ve meditasyon gibi araçları da isteyen kullanabilir ama kişi bunu yapmaya zorlanamaz. Zaten yargıç 5 kitap okumaya zorlamış ama meditasyon yapmaya zorlamamış!

SİGARA GİBİ BAĞIMLILIK YAPIYOR
* Öfkeyi kontrol etmeyi öğrendikten bir süre sonra tekrar ortaya çıkma ihtimali var mı?

Bu ihtimalin ortaya çıkıp çıkmaması biraz kişiye bağlı. Biraz da duruma bağlı. Öfkelenerek elde edileni, başka yollardan elde etme yolları keşfedilirse değişim daha kalıcı olur. Sigarayı bırakanlar nasıl tekrar başlayabiliyorsa, insan terk ettiği bir duygusal alışkanlığına da tekrar dönebilir. Öfke de bir duygusal alışkanlıktır.

* Kendimizde ya da etrafımızdaki kişilerde öfke kontrol sistemine ihtiyacı olan kişileri nasıl anlayabiliriz?
Öfke de sigara gibi, biraz bağımlılık sorunudur bence. Öfke yönetimi sorunu olanların, ruh durumları Karadeniz iklimi gibidir. Fevri hareketleri fazladır. Bir de öfkeli insanların beyni, meli-malılarla doludur. Hayat o kafalarındaki "böyle olmalı"lara uygun akmayınca öfkelenirler.

SAĞLIĞA ZARARLARI BÜYÜK
* Öfkeyi kontrol edememek nelere sebep olabilir?
Öfke sağlığa zararlıdır. İnsanlar öfkeli yaşadıkça, hele de ellerinde büyük bir güç varsa, bol bol düşman biriktirirler. Bir gün güçsüz kaldıklarında, geçmişleri gelip onlardan intikamını alır, en güçsüz zamanlarında tüm düşmanları üzerine çöker.


Beril Özcan

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
İnsan olmak lazım'Kendimi satın aldım'
Fes başıma aleyli!Değerli yiyecek tatlı
'Nar' gibi cafe Zayıflamanın da adabı var!
Beslenme şekli anneyi etkilerOkul hastalığı
Kötü alışkanlık kısırlık dostu Bebeği sık emzirin
Haydi alışverişe!..Bu kış çok havai
Şehrin caz hali Günün Mönüsü
GÜNCEL
Hayat Hayat biter havuz bitmez
Erzincan'da 1992'de yapımına başlanan Yıldırım Akbulut Yüzme Havuzu,...
ABD'yi haklamış
Tek ameliyat, üç çözüm
Zamanında pişmanlık
Okul yolu ırmaktan geçer
Bulgar kurye kız yattı-çıktı
Havada çarpışma son anda...
SPOR
Fatih Fatih Terim istifanın eşiğinde
Daha önce 2012'ye kadar Milli Takım'da kalacağını açıklayan Fatih...
Nisan'da karar vereceğim
Darbe üstüne darbe
Magath bekliyor!
Ateşten gömlek gibi!
Kartal şokta
Söz oyuncuların
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 31°C 19°C 
ANKARA Az Bulutlu 29°C 13°C 
İZMİR Az Bulutlu 33°C 21°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 32°C 24°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 32°C 24°C 
EKONOMİ
IMKB E: 37.033,870 D:% -0,95
DOLAR S: 1,246 D:% -1,31
EURO S: 1,756 D:% 0,03
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi