HPV virüsünü ortadan kaldıracak bir tedavi henüz yok. Siğiller temizlense bile yine çıkar.
Kondilom denilen "siğil"ler Human Papillomavirus HPV) adı verilen bir virüs nedeniyle oluşur. Bu virüsün 70'ten fazla tipi vardır. Genital bölgedeki kondilomlardan genellikle tip 6 ve 11 sorumludur. Kadınlardaki rahim ağzı kanserine ise çoğunlukla tip 16 ve 18 neden olur. Bazen de tip 31, 39, 45, 51 ve 52 rol oynar. HPV ve HSV (Herpes Simplex Virüs) beraberce bulunduğu zaman, kanser riski daha da artabilir. HPV bulaşmış olan kadınların ancak yüzde 40'ında kondilom oluşur. Diğerlerinde gözle görülen siğiller oluşmaz. Kadınlarla oluşan kondilomların bir kısmı da vajina içinde ve rahim ağzında yerleşir. Bunlar ancak özel muayenelerle saptanır. Erkeklerde de özellikle penis ucuna yakın olan kondilomların olduğu durumlarda, yüzde 15 oranında penisteki idrar yolunun içinde siğiller görülür. Erkeklerde HPV'ye bağlı kanser görülmez ama idrar yolu içindeki kondilomlar idrar yolu darlığı ve kanamaya neden olur.
BULAŞMA YOLU HPV direkt olarak deriden deriye bulaşır. Genital bölgenin el, ağız veya genital bölgeyle teması veya her türlü cinsel ilişki bu bulaşmaya neden olabilir. Tuvaletten veya havuzdan, havlu veya şorttan bulaşmaz. Virüsle karşılaştıktan sonra siğillerin ne zaman oluşacağı bilinemez. Haftalar içinde belirebileceği gibi bir yıl hatta daha fazla bir süre sonra da siğiller çıkabilir.
TANI En pratik tanı yöntemi, siğillerin gözle görülmesidir. Bu siğillerin kesilerek patolojik incelemeye gönderilmesi sonucu kesin tanı konur. Şüpheli durumlarda, bölgeye asetik asit solüsyonu sürülerek, özel bir mikroskop ve ışıkla inceleme yapılır. Gözden kaçabilecek olan siğiller bu yöntemle çok daha kolay saptanabilir. Bazı hastalarda, kültür ve genotip tayini gerekebilir.
TEDAVİ Günümüzde HPV virüsünü tamamen yok edecek bir tedavi henüz yoktur. Tabii ki vücuttaki kondilomların ortadan kaldırılması, hastalığın bulaşması ve yayılması yolunda en büyük engeldir. Siğillerin tamamen temizlenmesinden sonra bile belirsiz bir zamanda kendiliğinden tekrar ortaya çıkabilirler. Buradaki en önemli etkenin vücut direncinin düşüklüğü olduğu düşünülmektedir. Kondilomların tedavinde bazı kremler, cryoterapi denilen dondurma yöntemi, koter denilen yakma yöntemi ve lazer tedavisi kullanılır. Doku tanısı elde etmek ve özellikle HPV'nin DNA'sını inceleyerek tipini öğrenmek için kondilomların cerrahi yolla kesilerek yok edilmesi ve bu sırada örnekleme yapılması tercih edilmelidir.