Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 07 Eylül 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Mitolojide Anadolu toprakları
Doğa ve tarih buluşması

Mitolojide Anadolu toprakları

Vardılar canavarlar anası çok pınarlı İda'ya... Lektos burnundan fırladılar denizden... Homeros.



Kaz Dağları
Kaz Dağı, Tanrıların Dağı olarak adlandırılır. Mitolojik birçok söylencede yer bulur kendine. İlk güzellik yarışmasına sahne olduğu, Afrodit'in ilk kez burada aşkı tattığı ve Zeus'un burada yaşadığı söylenir. Zenginliği sadece bu söylencelerle de sınırlı değildir. Dünyada havadaki oksijen oranının en yüksek olduğu birkaç yerden biri olan Kazdağı'nın yemyeşil doğası, tarihi kalıntıları, dereleri, şelaleri, eteklerindeki sahil beldeleri ve konaklama imkanı sunan köyleri görülmeye değer. Ege'nin kuzeyinde, Marmara Denizi'ne doğru uzanan ve Çanakkale ile Balıkesir arasında bulunan Kazdağı, Türkiye'de oksijen bakımından en zengin yöre. Şehir hayatından bunaldıysanız ve huzur dolu bir kaçamak yapmak istiyorsanız, rotanızı Kazdağı'na çevirin. Kazdağı özellikle son yıllarda trekking yapmak isteyenlerden büyük ilgi görüyor. Yeşiller arasında şelalelerin, derelerin sesini dinleyip huzur bulmamak mümkün değil. Bu huzuru tattıktan sonra hiç kopamayanların sayısı bir hayli fazla. Şehir hayatından kaçarak Kazdağı'nın güzel köylerine yerleşenlere rastlamak mümkün.

Sapanca
Sapanca, Marmara Bölgesi'nde Sakarya iline bağlı bir ilçedir. 1957 yılında özel bir kararnameyle ilçe statüsüne kavuşmuştur. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya'ya bağlı Arifiye yer almaktadır. Güneyinde Samanlı Dağları, Pamukova ve Geyve ilçeleri, batısında ise Kocaeli'ne bağlı Maşukiye Beldesi ile çevrilidir. İlçenin en önemli zenginliği Sapanca Gölü'dür. Sapanca İlçesi bölgede en eski yerleşim olduğundan ilçe adını göle de vermiştir. Sapanca Gölü'nün yüzölçümü 42 kilometrekare, doğu-batı yönünde uzunluğu 16 kilometre, genişliği ise 5,5 kilometredir. Etrafı ağaç denizi ile çevrili olan gölün manzarası çok güzeldir. Sapanca Gölü'nün kıyıları yeşilin her rengi, çiçeğin her çeşidi, sulardaki berraklığın verdiği mavi ile bir renk cümbüşü içindedir.

Kaş
Antalya'nın küçük sahil kasabası Kaş, her ne kadar artık gözde bir turizm merkezi olsa da o eski mütevazı güzelliğinden bir şey kaybetmedi ve müdavimleri Kaş'tan asla vazgeçemiyor. Gerçekten de Kaş küçük sokakları, begonvilli pansiyonları, her bütçeye uygun otel ve restoranları, lacivert denizi, tekne turları, batık kenti ve mitolojik tarihin önemli eserlerine ev sahipliği yapıyor olmasıyla bir kez gideni bir anda kendine bağlayıverir.

Didim
Muğla sınırları içinde yer alan Didim Kuşadası'na 70, Bodrum'a 110 km. uzaklıkta önemli bir turizm merkezi. Güllük Körfezi'ni çevreleyen iki yarımadadan biri üzerinde yer alan Didim, 53 kilometrelik sahil şeridinin üzerinde hemen hepsi kumsal olan onlarca koya sahip. Tarihi yerlerin başında Apollon Tapınağı geliyor. Apollon antik dünyanın en büyük 3. tapınağı olmasının yanında, Artemis Tapınağı'nın mimari ikizidir.

Mardin
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergahında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur.

Kartepe
Kartepe, İzmit'in güneydoğusunda, Samanlı dağları silsilesinin en yüksek noktası 1601 m. yüksekliğinde Marmara Bölgesi'nin ikinci yüksek dağıdır. Son yıllarda özellikle kış sporları yapanların gözdesi haline geldi.

Marmaris
Muğla iline bağlı olan Marmaris, yeşilin ve mavinin tüm tonlarını yılın 12 ayında görebileceğiniz cennet bir köşedir. Uzun kıyı şeridindeki koyların çokluğu, doğal liman oluşu, antik kentlere yakınlığı, doğal güzellikleri, mavi tur olanakları, modern yat limanları, körfezin her türlü su sporlarına olanak sağlamasıyla ünlüdür.

Kars
Kars; Doğu Anadolu'da ülkemizin en doğusundaki ve karasal iklim dolayısıyla da en soğuk illerinden birisidir. Ancak bu olumsuz iklim, ilin sanayi gelişmesini olumsuz etkilese de il turizm potansiyeli açısından yarar sağlamaktadır. Kars, ülkemizin başlıca kış turizm merkezinden birisidir ve yapılacak yatırımlarla bu alanda daha da gelişebilir. Bunun yanı sıra kültür turizmi açısından da mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Şanlıurfa
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat Bölümü'nde bulunan Şanlıurfa, doğuda Mardin, kuzeydoğuda Diyarbakır, kuzey batıda Adıyaman, batıda Gaziantep ve güneyde Suriye toprakları ile çevrelenmiş bir sınır şehridir. Şanlıurfa, coğrafi özelliği nedeniyle üzerinde birçok bağımsız devlet ve beyliğin kurulmuş olduğu, değişik kültürel oluşumların kaynaştığı bir yerleşimdir. Doğu ile Batı'yı bağlayan ticari ve askeri yolların buradan geçmesi Şanlıurfa'ya geçmiş dönemlerde büyük önem kazandırmıştır.

Foça
Bütün Ege'de eski dokusunu nisbeten de olsa koruyabilmiş az sayıdaki sahil yerleşimlerinden birisi Foça. Eski Foça yani Asıl Foça, ilk görüşte insanı çarpan bir yer. Denize bakıyorsunuz önde balıkçı tekneleri, ötede küçücük adacıklarla güzeller güzeli bir koy. Karaya dönüyorsunuz daracık taş sokakları, eski evleri ve güzel insanları ile güzeller güzeli bir küçük ilçe.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Hayatı kısa metrajlı film'Yaz bitti' izdüşümleri
Hep o iskelede bekleyeceğim...'Kıyamet söylentisi fasa...
Yalancı hamilelik Genital siğiller ilaçla...
Ense kalınlığı ölçümüTestis kanseri genç sever!
Duygu sömürüsü Beslenme çantanızı hazırlayın
Bu sezon atv seyredeceksiniz Ford'un ilk Avrupalı SUV'u
Ağız kokusuna yeşil çay önlemiAğrılara karşı egzersiz yapın
İftardan sonra sigara yakmayınBitkilere dikkat!
GÜNCEL
Hızır Hızır Acil skandal
Hastası olmayan bir ambulans, sireniyle son sürat yola koyuldu. Ancak...
İnsanlık dışı ceza!
Laptop izdihamı
Çocuk kavgası cinayeti
Ölüme fırladı
Zil 3 bin YTL'ye çaldı
Aksaray'da zabıta terörü
SPOR
Şentürkler'in Şentürkler'in Şanlı zaferi
Erivan'da oynanan tarihi maçta Ermenistan'ı Tuncay Şanlı ve Semih...
9 finalimiz daha var
Yüzler gülüyor
Yıldırım operasyon
Lincoln artık zor
Trabzon'u çözdü
Derbileri kazanmak sart
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 30°C 20°C 
ANKARA Az Bulutlu 31°C 17°C 
İZMİR Az Bulutlu 33°C 21°C 
ANTALYA Az Bulutlu 32°C 25°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 35°C 23°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.115,630 D:% -1,11
DOLAR S: 1,235 D:% 0,37
EURO S: 1,760 D:% -0,54
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi