Rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen aşı Türkiye'ye getirildi. 750 YTL'ye mal olan aşı konusunda sağlık otoriteleri ikiye bölündü. Sağlık Bakanlığı aşının etkinliğinin yüzde 100 kanıtlanmadığını iddia ediyor, uzmanlar ise "Mutlaka yapılmalı" diyor.
Bu konudaki uzman doktorlar aşı HPV virus ile karşılaşmadan önce yapılırsa, virus ile temas durumunda hastalanmaya karşı koruduğunu söylüyorlar. Virüsün toplumda yayılmaması için erkek ve kadınların ortak koruma programına alınması gerektiğini de vurguluyorlar. Erkeklerin de aşı yaptırması gerekiyor. Ancak aşı çalışmaları 1526 yaş grubundaki genç kız ve kadınlarda yapıldığından diğer yaş gruplarını ve erkekleri de kapsayan çalışmalara ihtiyaç var. Aşı ne kadar erken yaşta yapılırsa korunma oranı o kadar artıyor. Ancak ileriki yaşlarda da koruma amaçlı aşı yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Rahim ağzı kanserine karşı kadınların yanı sıra erkeklerin de aşılanması gerekiyor. Çünkü bu virus kadınlara hava yolu ile bulaşmıyor, erkeklerle cinsel ilişki sonrasında bulaşıyor. Ya da tam tersi oluyor. Türkiye'de her yıl 1360 kadın serviks kanserine yakalanıyor. Bunların 600'ü hayatını kaybediyor.
Bu kanserden koruma sağlayan aşının tartışması Sağlık Bakanlığı aşının maliyetinin yüksek olmasını ve ülkemizde serviks kanserinin öncelikli bir problem olmadığını düşünüyorlar.
Bu nedenle isteyenler yaptırabilirler ama geri ödeme kuruluşlarının (SSK, BağKur, özel sigorta) bunu kapsam içine almadıklarından Hepatit A ve su çiçeği gibi aşılar kapsama alınmazken bu aşının alınmasının anlamsız olduğunu vurguluyorlar. HPV aşısı, birincisini olduktan 2 ay sonra, 6 ayda bir olmak üzere 3 kez kas içine yapılıyor. Her dozu yaklaşık 250 YTL. HPV aşısı tedavi etmez, sadece koruyucudur. HPV aşısı muayenenizde bir sorun yoksa ve smear testinizde normal ise yani gözle görülür veya mikroskopla görülür HPS sorunlarına sahip değilseniz aşılanabilirsiniz. Aşının gebelik döneminde uygulanması veya aşıya devam edilmesi önerilmemektedir. Aşı emzirme döneminde uygulanabilir.
Yan etkileri son derece az bir aşıdır. Uygulaması (kol veya kalça) şeklindedir. Bugün rahim ağzı kanseri dünyada en sık görülen ikinci kanser türü ve her yıl 233 bin kadının hayatını kaybetmesine yol açıyor.
İngiltere'de 12 yaşın üzerindeki kız öğrencilere zorunlu olarak HPV aşısı yapılması uygulamasına bu hafta başlanıyor. 18 yaşına kadar olan tüm kız öğrenciler bu program çerçevesinde aşılanacak. Tamamlanınca sağlık alanında bir devrim gerçekleştirilmiş olacak. Ülkedeki tüm okullarda uygulanmaya başlanacak. Dilerim ülkemizde de sağlık alanında devrimler yapılır. Sağlıklı birey, sağlıklı aile, sağlıklı toplum demektir.
Sağlıcakla kalın.