Ramazan'da beslenme düzeninin değişmesi fizyolojik ve psikolojik açlığa neden olur... Planlı bir şekilde günlerinizi organize ederseniz, kilo almadan orucunuzu tutabilirsiniz.
Ramazan ayı boyunca günlük yaşamımızın en önemli konusu ve odaklanılan nokta, akşam yiyeceğimiz yemeklerdir. Dolayısıyla kişiler gün boyu odaklandıkları lezzet yumağı iftar sofrası karşısında açlığın vermiş olduğu hisle kontrollerini kaybedip birçok beslenme hatası yapmaktadırlar. Beslenme düzeninin değişmesiyle fizyolojik açlık ya da psikolojik açlık arasında gelgitler yaşanır. Eğer planlı bir şekilde günlerinizi organize eder ve davranışlarınızı kontrol ederseniz sağlık sorunu ya da kilo ile ilgili çok fazla sıkıntı yaşamadan Ramazan'ı geçirebilirsiniz. Akşam ne yesek telaşını ve akşama doğru iştahınızdaki artış nedeniyle iftar mönüsü hazırlıklarını akşama bırakırsanız çok daha yüksek kalorili bir iftar sofrası hazırlarsınız. O yüzden iftar mönüsünü, tok karnına ve birgün önceden planlamalısınız.
BUNLARDAN UZAK DURUN * Tercih edilmemesi gereken pişirme yöntemleri ile yemekleri hazırlamak (kızartma, kavurma gibi).
* Çok hızlı yemek yemek.
* Yemekleri uygun sıralamada tüketmemek.
* Büyük porsiyonları tercih etmek.
* Aşırı yağlı yiyecekleri seçmek.
* Az su içmek.
* Posalı ürünleri az tüketmek,
* Sebze-meyve tüketimini azaltmak.
* Hamur ve şekerin birarada bulunduğu besin değeri yüksek olan tatlılar yemek.
* İftar yemeğinde kalori hakkının normal bir akşam yemeği ile aynı olması gerektiğini dikkate almamak. Tüm gün aç kalmakla eksik kaldığı düşünülen kalorileri bir öğünde almak.
* Yatarken yiyip, sahura kalkmamak.
YAPILMASI GEREKENLER * Yemekler fırın, buğulama ya da haşlama yöntemleriyle pişirilmeli. Bu şekilde pişirilen besinler hem besin değerleri koruyacak hem de diğer yöntemlerle pişirilen yemeklere oranla daha az kalori içerecektir.
* İftarda orucu 1 bardak su, az miktarda iftariyelik (hurma, peynir, zeytin) ile açıp, bir kase çorba içtikten sonra yemek tüketimine ara verin.
* Orucumuzu açtıktan bir süre sonra bol miktarda salata, ardından 1-2 dilim ekmekle birlikte ana yemek yiyin.
* Yemeklerin porsiyonları küçük olmalı aşırı yemekle doldurulmamalıdır.
* Aşırı yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Yemekler az yağ ile pişirilmelidir. Etler mümkün olduğunca yağsız seçilmeli eğer etli yemek pişirilecekse, pişirme esnasında yemeklere çok daha az yağ eklenmelidir.
* İftardan sahura kadar günlük su ihtiyacının tamamını karşılayacak miktarda su tüketilmelidir.
* Ana yemek olarak etli sebze yemekleri, beyaz ekmek yerine lif bakımından zengin olan tahıllar tercih edilmelidir.
* Salata sofrada bol miktarda bulundurulmalı, yemekten 2 saat sonra tatlı yerine meyve tercih edilmelidir.
* Tatlı tüketilecekse sütlü hafif tatlılar tercih edilmeli ve porsiyonlar küçük tutulmalıdır.
* Oruç tutarken vücudunuzun enerji tüketimi normal günlere göre çok daha az olduğundan, iftarda gereğinden fazla alınan kalori yağ olarak depolanacaktır. Fazla kalori alımına neden olacak besinler tüketilmemelidir. Alınması gereken kalori iftar yemeği, ara öğün ve sahura kadar uzanan zamana bölünmelidir.
* Ramazan pidesi, sıcak ve fazla miktarda tüketildiğinde kan şekerini çok hızlı yükseltir. Yemek sonrasında uyku hali gibi semptomlara neden olur. Tüketirken porsiyon ayarlanmasına dikkat edilmelidir.
* Mutlaka sahur yapılmalıdır. Aksi halde açlık süresi artacak ve kişinin gün içerisindeki verimi azalacaktır. Sahurda yenilen doğru yiyecekler kendinizi dinç hissetmenizi sağlayacaktır.
Medicana International İstanbul Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Andaç Öztürk anlatıyor...