Beslenme şekli doğurganlığı doğrudan etkiler Yiyeceklerdeki katkı maddeleri, kafein, sigara alkol vb. alışkanlıklar sperm kalitesini düşürür.
Bebek sahibi olmak, hemen her evli çiftin hayalidir. Doğal şekilde gebe kalamayan kadınlar, günümüzün gelişen tıbbi teknolojisiyle kısa sürede gebe kalabiliyorlar. Düzensiz beslenme, aşırı miktarda sigara ve alkol tüketimi çiftlerin bebek sahibi olma şansını olumsuz yönde etkiliyor. Hızla gelişen ve değişen yaşam şartları, yaşam tarzlarındaki değişimlere neden olurken özellikle de beslenme alışkanlıklarındaki olumsuzluklar doğurganlığın azalmasına neden oluyor. Toplumlardaki yanlış beslenme alışkanlığı, yiyeceklerdeki katkı maddeleri, iş hayatının yoğunluğu, kirli hava, büyük şehirlerdeki zor yaşam koşulları, kafein, sigara ve alkol tüketimindeki artış da doğurganlığın düşmesinde başlıca sebepler arasında yer alıyor. Böylece kadınlarda yumurtlama seyrekleşirken, erkeklerde sperm kalitesi gün geçtikçe düşüyor.
KİLO SORUNU Şişmanlık ve yağlanma hem yumurtlamayı hem de sperm kalite ve sayısını olumsuz yönde etkiler. Özellikle Türkiye gibi genç nüfusun gittikçe arttığı ülkelerde, nüfusun giderek farklı alışkanlıklara yönelmesi, sağlıksız besin türlerini tüketmesi ve yaşam biçimine dikkat etmemesi önemli bir tehdit unsuru oluşturuyor. Düzensiz beslenme sonucu aşırı kilo kaybının yanı sıra; normalin üzerinde bir kiloya sahip olmak da bebek sahibi olma konusunda hem kadın hem de erkek için aynı oranda risk unsuru olabilir.