İdrar yolu enfeksiyonu erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Cinsel yönden aktif olanlar, risk altındadır... İdrar yolu enfeksiyonu erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Cinsel yönden aktif olanlar, risk altındadır....
İdrar yolu enfeksiyonu nasıl oluşur? Üriner Sistem Enfeksiyonları basit ve komplike olarak 2 ana guruba ayrılır. Basit enfeksiyonlarda sadece mikropların ortadan kaldırılması tedavi için yeterlidir. Komplike durumlarda idrar sisteminde taş, darlık, anomali hatta polip veya tümör gibi enfeksiyonu tetikleyen durumlar vardır ve bunların da aynı zamanda tedavi edilmesi gereklidir. Tekrarlayan veya antibiyotiklere dirençli idrar yolları enfeksiyonları da genellikle bu tür hastalarda görülür.
Enfeksiyon nasıl oluşur ? Genital bölge cildinde ve anüs çevresinde çok miktarda bakteri bulunur. Özellikle vücut direncinin kırıldığı durumlarda, mikroplar idrar yolundan girerek mesaneye doğru ulaşırlar. Şeker hastalığı ve kronik hastalıklar veya üşütme, yorgunluk hatta moral bozukluğu gibi etkenler vücut direncini düşürebilirler. Bazı insanların vücudu da, enfeksiyonlara daha yatkın olabilmektedir.
YAPI FARKLILIĞI Kadınlarda idrar çıkış deliği anüse daha yakın olduğu için ve mesaneden dışarıya uzanan idrar yolu daha kısa olduğu için, enfeksiyonunu mesaneye yerleşmesi, erkeklere göre daha kolay ve sık olur. Menopoz dönemi veya genç kadınlarda cinsel olarak aktif yaşam dönemi, enfeksiyon sıklığını arttırır.
PREZERVATİF RİSKTİR Prezervatif, diafram veya jel gibi doğum kontrol yöntemleri de kadınlarda enfeksiyon oranını arttırabilir. Hamilelik döneminde de, böbrek taşı veya idrar yolu problemleri daha belirgin olabilir.