Selülit tedavisinde, kremlerin yanı sıra alternatif olarak yeni yöntemler sunuluyor... Ayrıca uzmanlar bol su içmeyi, masajı, egzersizi ve elma yemeyi öneriyor....
Günümüzde selülit tedavisi amacıyla birçok ürün ve yöntem önerilmektedir. Topikal olarak (krem gibi) önerilen ürünlerin içinde sıklıkla "metilksantin" türevleri bulunmaktadır. Ayrıca "retinoidler, laktik asit" gibi etken maddeler de kullanılmaktadır. Bunlar selüliti aktif olarak tedavi etmekten çok görünümdeki bozukluğu azaltma etkisi gösterirler. Ayrıca son yıllarda "Cellasen" denilen ve ağız yoluyla alınan madde de yaygın olarak tercih edilmektedir. Metilksantin türevleri arasında kafein, teofilin, aminofilin maddeleri bulunmaktadır. Ayrıca başka bitkisel maddeler de bu gruba girerler; sarmaşık (hedera helix), tatlı yonca (trifolium subterraneum) ve arpa (hordeum) örnek olarak verilebilir. Etkisi tartışılır Bu maddelerden yapılan çeşitli kremler kullanıma sunulmuştur. Ancak plaseboyla (yalancı maddelerle) yapılan karşılaştırmalı denemelerde anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Çünkü dışardan sürülen bu kremlerin doku içine girmeleri sorunu vardır. Etkinliklerini gösterebilmeleri için deriye iyi nüfuz edip, hedef dokuya ulaşabilmeleri gerekmektedir. Bu amaçla çeşitli taşıyıcı proteinler üzerinde (etkili olduğu düşünülen maddeyi hedef dokuya taşıyacak protein yapıdaki maddeler) çalışmalar yapılmaktadır. Bu yönde yapılan bazı deneyler başarılı sonuçlar vermiş, deri altı yağ dokusunda azalmalar tespit edilmiştir. Yalnız burada da olumsuz bir taraf vardır. Ne yazık ki 2 aylık krem kullanımı sonrasında ürün bırakıldığında değerler eski noktasına geri dönmektedir. Uzun süreli etkileri konusunda henüz kesin bir yargıya varmak olanaksızdır. Yani etkilerinin geçici olduğunu söylemek mümkündür. Yine etkili olduğu düşünülen bir diğer grup da "retinoid" adı verilen maddelerdir. Bu maddelerin dışardan kullanımları sonucu etkili olabilecekleri düşünülür. Fakat bu tezi kanıtlamış bir çalışma yoktur.
Medyada popüler Ağız yoluyla alınan "Cellasene" bitkisel bir maddedir. Medyada oldukça popüler olarak bilinir. Ginko biloba, tatlı yonca, üzüm çekirdeği yağı, lesitinler ve gece çuha çiçeği gibi şifalı bitkileri içermektedir. Güvenilir bir araştırmaya göre yine plasebo ile karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğinde önemli bir farklılık yaratmadığı görülmüştür.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Vefa Gönenç anlatıyor