Selülitin nasıl oluştuğu konusunda farklı tezler bulunmaktadır... Kadınlarda daha çok görülmesi nedeniyle hormonal ve genetik etkinin varlığı söz konusudur.
Medicana Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi KVC Uzmanı Op. Dr. Nazan Bitir anlatıyor...
Selülit sıklıkla kadınlarda; uyluk ve kalçalarda yoğun olarak görülen çukurlaşmalara verilen tanımdır. Tıbbi literatürde hidrolipodistrofi olarak bilinir. Deri altında bulunan yağ dokusunun deri içine doğru düzensiz bir şekilde ilerlemesi olarak ifade edilebilir.
ÇUKURLAŞMALAR ÖNEMLİ Nasıl oluştuğu konusunda birbirinden farklı bir çok tez ileri sürülse de kesin olarak bir şey söylemek henüz olanaksızdır. Kadınlarda daha çok görülmesi nedeniyle hormonal ve genetik etkinin varlığı düşünülmektedir. Özellikle son yıllarda yapılan genetik çalışmalarda kadınlarda bulunan yağ lobüllerinin erkeklerden farklı olduğu ortaya konulmuştur. Yağ hücrelerini birbirinden ayıran septa denilen duvarlarda erkek ve kadın arasında belirgin ayrılıklar tespit edilmiştir. Bu da rahatsızlığın oluşum nedenlerini etkileyen en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Çukurlaşmalar son derece önemlidir. Bu sayede bir sınıflama yapmak mümkündür. En hafif formunda selülit elle sıkmayla kendini belli eder. Kalça ya da uyluk bölgesinin elle kaba bir şekilde sıkılması sonrası çukurlaşmalar, düzensiz bir şekilde ve portakal kabuğunu anımsatacak bir görünümde belirginleşir. Orta dereceli formunda ise belirginleşme kendini ayaktayken bile gösterir. Daha da ağırlaştığında ise tablo yatar halde iken dahi son derece rahat gözlemlenir. Tıp dünyası ve kozmetik dünyası güncel kadının bu önemli sorununun çözümü için yoğun uğraş vermektedir ve ne yazık ki; henüz etkin bir tedavi bulunamamıştır. Bu yüzden kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.