Türkler’in en büyük geleneklerinden biri olan ‘vatan’ için asker adayına, ‘Allah’ için koçlara, ‘koca’ için geline yakılan kına törenleri yüzyıllardır devam ediyor....
Türkiye'de "Vatan'' için asker adayına, "Allah'' için koçlara, "koca'' için geline yakılan kına törenleri birbirinden renkli görüntülere sahne oluyor. Antik devirlerden beri kullandığı tahmin edilen kına, Anadolu Türklerin gelenekleri arasında halen tazeliğini koruyor. Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yön. Kur. Üyesi Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Türk halkının kına yakma kültürünü İslamiyeti seçtiği yıllarda tanıdığını ve kendine göre uyarladığını söyledi. O dönemlerde Arapların kınayı sadece saçlarındaki beyazlıkları kapatmak için kullandığını anlatan Gülensoy, "vatana kurban olsun'' diye asker adayına, "Allah'a kurban olsun'' diye kurbanlık koçlara, "eşine kurban olsun'' diye geline kına yakma geleneğini ise Türklerin geliştirdiğini bildirdi.
ASIRLARDIR DEVAM EDİYOR Sadece Anadolu Türklerinde var olan bu geleneğin "fedakarlığın'' simgesi olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Gülensoy, "Çünkü Türk halkı gözü gibi bakıp büyüttüğü evlatlarını vatan sevdası, kızlarını yeni yuvaları, koçlarını ise Allah için feda etmeyi gözünü bile kırpmadan, allayıp pullayarak yolcu ederler. Bu nedenle kurbanı temsil eden kınanın Anadolu'da önemini asırlardır yitirmemesi Türk milletinin ne denli fedakar olduğunu da gösteriyor'' dedi.