100 MİLYONLARCA DOLARLIK VURGUN
Orhanlı'da 100 milyonlarca dolarlık vurgun ve ranta imza atan Belediye Başkanı Cemil Ekşi'nin, başkan olmadan önce de rahat durmadığı ortaya çıktı. Müteahhitlik yaptığı dönemde kat karşılığı inşaat yapan Ekşi, ortağı Hasan Dağlı'yla birlikte 8 bloktan oluşan 220 dairelik "Yaşam Sitesi"ni "inşaat izni olmayan" araziye dikti.
480 DAİRENİN DE TAPUSU YOK
Tuzla Belediyesi inşaatın kaçak olduğunu tespit etti, para cezası ve yıkım kararı aldı. Ancak Ekşi Başkan'a mühür vız geldi. Bu kez belediye encümeni yıkım ve para cezası kararı aldı. Buna rağmen Ekşi, inşaatı bitirdi. 220 tapusuz daireyi sattı. Başkanın 120 dairelik "Yeni Yaşam Sitesi" ve 140 dairelik "Mavi Evler Sitesi" de aynı durumda.
***
Vurgunu 'kat'ladı
Orhanlı'nın CHP'li Belediye Başkanı Cemil Ekşi, başkanlıktan önce de rahat durmadı. Ekşi'nin müteahhit olarak yaptığı ve trilyonlar kazandığı sitelerin tamamı kaçak çıktı. Böylelikle Takvim'in gözler önüne serdiği vurgunun bilançosu 300 milyon doları aştı.
Belediye başkanlığı döneminde usulsüz imar planlarıyla kendisine ve yakınlarına milyonlarca dolarlık rant sağlayan İstanbul'un Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi, müteahhitlik yaparken de rahat durmadı. Hakkında onlarca haber yaptığımız ve İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişler tarafından usulsüzlükleri incelenen Cemil Ekşi'yle ilgili özellikle mağdur vatandaşlardan gelen "ihbarların" ardı arkası kesilmiyor. Ekşi'nin şimdi de vatandaştan kat karşılığı aldığı arazi üzerine yaptığı 220 dairenin tamamının kaçak olduğu ortaya çıktı. Müteahhitlik döneminde kat karşılığı inşaat yapan Ekşi'nin "Ekşioğlu Safioğlu Yaşam Sitesi" ndeki 8 bloktan oluşan konutların tamamı, kaçak çıktı. Binbir zorlukla biriktirdikleri paralarla buradan daire alan tam 220 aile ise neredeyse 10 yıldır parasını ödedikleri evlerine tapu almaya çalışıyor.
RESMİ OLARAK YOKLAR!
Ekim 1995'te vatandaşlardan vekalet alan Cemil Ekşi, ortağı Hasan Dağlı'yla birlikte yanlarına Ramazan Safi adlı müteahhidi de alarak şirket kurdu. İşin ilginç tarafı ise vekaletleri üzerlerine alan Cemil Ekşi ve Hasan Dağlı, kooperatifte resmi olarak görünmedi. Planlar çizildi ve inşaat başladı. 8 blok bittiğinde Tuzla Belediyesi, inşaatın 4 kat imar izinli yere 5 kat yapıldığını ve bloklardaki yapı yoğunluğu nedeniyle kaçak olduğunu tespit etti. 22.11.1996 tarih, 285 cilt, 008 yaprak numaralı yapı tatil tutanağı ile inşaat mühürlendi. Ancak ortaklar inşaata devam etti. Bu kez belediye encümeni 3 bin 500 YTL ceza ve yıkım kararı aldı. İnşaat yine devam etti.
UYARIYI DİNLEYEN OLMADI
Bunun üzerine dönemin Tuzla Belediye Başkanı ve İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Demirci "İnşaatınızı 20 Mayıs'a dek yıkın. Aksi halde belediyemizce yıkılacak ve savcılığa suç duyurusunda bulunulacak" uyarısını verdi. Ancak inşaat devam etti. Yüzlerce ruhsatsız ve iskansız daire, tapusuz olarak satıldı.
İNŞAATLAR DEVAM ETTİ
Son olarak 2006 yılında belediyeye başvuran tapusuz "evsahipleri", şu cevabı aldı: Binalarınızın kaçak olması nedeniyle verilen yıkım kararı, yapı ruhsatı almanıza engeldir. Cemil Ekşi'nin kaçak inşaatları, Yaşam Sitesi'yle sınırlı kalmadı. Daha sonra yine Tuzla'da, 120 dairelik "Yeni Yaşam Sitesi" Ramazan Safi'yle birlikte kurulan kooperatif tarafından yapıldı. Buna daha sonra 140 dairelik "Mavi Evler Sitesi" de eklendi. Belediye sadece para cezası kesmekle kaldı.