Hepimizde birizi bulunan Türk filmleri; AKM binasında toplanıyor. Bu arşivde yaklaşık 6 bin 700 tane 35 mm. sinema filmi bulunuyor.
Son yıllarda tekrar atağa kalkan Türk sinemasında, yeni filmler yurt dışında ödüllere doymazken, Yeşilçam döneminin klasik filmleri sinema perdelerinde olmasa bile televizyonda hâlâ seyirci buluyor. Tüm bu filmlerin kayıtları da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Atatürk Kültür Merkezi'nin altındaki arşivinde toplanıyor. Eski-yeni tüm Türk filmleriyle bir nevi Türk sinema tarihi sunan arşivi açan Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü yetkililerine göre; bakanlığın arşivinde, bugüne kadar kayıttescil işlemine tutulmuş yaklaşık 6 bin 700 sinema filmi bulunuyor. Bunun yanında, yaklaşık 20 bin civarında CD, 22 bin-25 bin civarında da kaset formatında müzik yapımları da arşivde yerini alıyor. Arşivin en eski filmi, Memduh Ün'ün 1960 yapımı "Kırık Çanaklar''ı. Ayrıca Metin Erksan'ın 1962'de çektiği ''Yılanların Öcü'', Halit Refiğ'in 1964 yılında filme aldığı "Gurbet Kuşları'', 1966 yapımı "Ah Güzel İstanbul'', 1967 yapımı "Kızılırmak Karakoyun'', Nuri Ergün'ün yönettiği Ayhan Işık ve Ferda Alkor'un oynadığı 1968 yapımı "Erikler Çiçek Açtı'' da bozulmadan arşivde duruyor. Orijinal afişi Milli Kütüphane'de bulunan Atıf Yılmaz'ın "Selvi Boylum Al Yazmalım'' filmiyle, yine ünlü yönetmenin, Müjde Ar'ın usta oyunculuğunu sergilediği "Ah Belinda'' ve "Asiye Nasıl Kurtulur'' ile 2005'te çektiği "Eğreti Gelin'' de arşivde, gelecek yıllara da uzanmak için saklanıyor.
FİLMLER DÜNYAYI DOLAŞIYOR Arşivdeki filmler, sadece raflarda kalmayıp, dünyayı dolaşıyor, Türk sinemasını 40'ı aşkın ülkeye tanıtıyor. Yetkililer; yurt dışındaki festivaller, özel gösterimler veya büyükelçiliklerin etkinliklerine, filmlerin genellikle bu arşivden gönderildiğini söyledi. Yılda yaklaşık 350 civarında film sirkülasyonu olduğunu belirten yetkililer, bu yılın ilk 6 ayında Türk filmlerinin yaklaşık 40 ülkeyi gezdiğini dile getirdi.