ADIM ATACAK YER YOK
Adı ölümle özdeşleşen Tuzla Tersaneleri'nde gariplikler devam ediyor. 40 bin kişinin çalıştığı toplam 46 tersane ve bin 500 taşeron firmanın bulunduğu Tuzla Tersaneler'in adım atacak yer kalmayınca yeni tersanelere ihtiyaç duyuldu. Bunun üzerine Denizcilik Müsteşarlığı harekete geçti.
YÜZDE 70'İ DALSAN'IN
Deniz doldurulmaya başlandı. 350 bin metrekarelik alan elde edildi. 15 yeni tersane dolgu alanında faaliyet gösterecek, yoğunluk yüzde 40 oranında artacak. Yüzde 30'u Denizcilik Müsteşarlığı'nın olacak. Geri kalanı Dalsan'ın...
***
Yeni mezarlar
Son 8 ayda 22 kişiye mezar olan Tuzla'daki 46 tersaneye yenileri ekleniyor. 15 tersane daha denizin doldurulması taktiğiyle cinayet mahalline katılıyor.
Tuzla, ülkenin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Son günlerde sık sık ölümlü kazalarla gündemden düşmeyen Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde şimdi de yeni tersaneler açabilmek için deniz doldurma faaliyeti hızla sürüyor. Yaklaşık 40 bin kişinin çalıştığı toplam 46 tersane ve bin 500 taşeron firmanın bulunduğu Tuzla Tersaneleri'nde çalışacak alan kalmayınca yeni tersanelere de ihtiyaç duyuldu. Bu da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, "Yoğunluktan kaynaklanan bu ölümleri durdurabilmek için gerekirse tersaneler Tuzla'dan kaldırılmalıdır" açıklamasıyla son derece ters düşüyor. Böylelikle son 8 ayda 22 kişiye mezar olan meclis komisyonlarının kurulduğu, açıklamaların ardı ardına geldiği ancak hiçbir önlemin alınamadığı tersanelere, yeni eklenecek 15 yeni tersaneyle yoğunluk yüzde 40 oranında artacak.
İZİN TARİHİ 2004
Denizcilik Müsteşarlığı'nın yeni tersanelere yer kazanabilmek için 2004'te onay verdiği deniz doldurma çalışmaları Dalsan Liman İnşaatı, Tarama Gemicilik Sanayi tarafından yürütülüyor. Çalışmalar sonuçlandığında elde edilecek 350 bin metrekare arazi üzerinde 15 yeni tersane hedefleniyor.
YÜZDE 70'İ DALSAN'IN
Denizcilik Müsteşarlığı, Sakız Adası'nın biraz ilerisinde devam eden inşaat bittiğinde yüzde 30'u kendisine devredilmek üzere, kalan bölümü 49 yıllığına Dalsan şirketine tahsis etti. Dalsan Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Coşkun, daha önce yaptığı bir açıklamada, "Tuzla dışında yeni yerler aramaya gerek yok. Burada tersanecilerimizin sıkıntılarına çözüm getirmek için yola çıktık" demişti. Coşkun, Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Çevre Bakanlığı gibi yetkili kurumlardan proje için gerekli tüm izinlerin alındığını da söylemişti.