Kalp rahatsızlığıyla ilgili yenilikler yüz güldürüyor... Yeni ameliyat teknikleri hastanın yaşam kalitesini artırıyor....
Kalp hastalıklarında öncelikle çocuk kardiyologlarının rolünün daha genişlediğini belirtmek gerekir. Teşhis ile sınırlı kalmayıp tedavi alanında da pay sahibi oldular. Kalpteki bazı bozuklukların tedavisi artık girişimsel kardiyoloji yöntemleriyle ameliyatsız sağlanabilmektedir.
KALP KAPAKLARI YENİLENDİ Damarlardaki veya kapaklardaki darlıkların giderilmesi, bazı kalp deliklerinin kapatılması gibi işlemler ameliyatsız olarak kateter yöntemleriyle başarıyla gerçekleştiriliyor. Anne karnında bebeğe müdahalede bulunarak bazı kalp hastalıklarının tedavisine çalışılıyor. Yeni geliştirilen kalp kapakları sayesinde daha başarılı ve uzun vadeli sonuçlar alınabiliyor. Hastanın kendi akciğer damarındaki kapak kullanılarak bozuk olan aort kalp kapağı değiştirebiliyor. Kasıktan kateter yoluyla akciğer damarı içine kalp kapağı yerleştirilebiliyor.
KESİ 5-7CM. İNDİ Hastalıkları "daha erken" tedavi etmeye çalışmak, bebeklerin fiziksel ve beyin gelişiminde aksamaya yol açmamak için son yıllarda daha çok benimsenen bir yaklaşım halini aldı. Önceden göğüs kemiğini baştan sona açarak yapılan bazı kalp ameliyatları şimdi 5-7 cm. uzunlukta bir kesi aracılığıyla tatbik edilebiliyor. Ayrıca yeni ameliyat teknikleri geliştirilmekte, diğer taraftan mevcut tekniklerde iyileştirmeler sağlanmakta ve tüm bunlar hastaların hayatta kalma oranını yükseltirken hayat kalitelerini de arttırmaktadır.
ÖLÜM ORANI AZALDI Ancak genel anlamda bebek kalp ameliyatlarının erişkinlere göre daha riskli olduğunu söyleyebiliriz. Son 15 yılda bu ameliyatlarda ölüm oranı en az yarıya düştü. Bundan 15 yıl önce yüzde 50 ölüm oranı ile yapılan bazı ameliyatlarda başarı oranı şimdilerde 90'ların üzerine çıkmış durumda. Ülkemizdeki bazı merkezlerin elde ettiği neticeler oldukça tatminkardır.