Kalbindeki sorun doğumdan önce tespit edilmemiş ya da doğumdan sonra oluşmuş çocuklar genellikle diğerlerine göre çok daha çabuk yoruluyor. Örneğin bebekler emme sırasında yorulup emmeyi kesebiliyor.
* Ülkemizde her yıl kaç tane kalp hastası bebek doğuyor ve en sık hangi kalp anomalilerine ve kalp hastalıklarına rastlanıyor? Ülkemizde, yenidoğanlarda kalp anomalilerinin görülme oranı 1000'de 8. Bu da her yıl 12.000 yeni kalp hastasının doğduğu anlamına geliyor. En sık rastlanan anomalilerin başında kulakçık ve karıncıklar arasındaki delikler görülüyor. Ayrıca damarlardaki yapısal bozukluklar damarın dar veya tıkalı olması da sık görülen sorunlar arasında.
* Aileler çocuklarının kalbinde bir sorun olduğunu nasıl anlayabilirler? Hamilelik sırasında yapılan fötal ekokardiyografi ile bebeklerdeki kalp anomalileri tespit edilip buna göre doğum sonrası için bir tedavi planlanabiliyor. Kalbindeki sorun doğumdan önce tespit edilmemiş ya da doğumdan sonra oluşmuş çocuklar genellikle diğer bebek ve çocuklara göre çok daha çabuk yoruluyor. Örneğin bebekler emme sırasında yorulup emmeyi kesebiliyor. Daha büyük çocuklar yürürken dinlenme ihtiyacı hissedebiliyor. Morarma, bayılma, sık nefes alma, aşırı terleme ve kilo alamama da belirtiler arasında.
* Çocuklar kaç yaşından itibaren kalp ameliyatı olabilirler? Bazı vakalarda doğumdan sadece 1 saat sonra müdahale etmek ve bebeği kalp ameliyatına almak gerekebiliyor. Yani bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yok. Burada önemli olan, bebeğin ya da çocuğun bu cerrahiyi yapabilecek donanımda bir merkezde bulunması.
* Ailesinde kalp hastalığı bulunan çocuklar daha sıkı mı takip edilmeli? Evet. Ailesinde kalp hastalığı bulunan, anne-babası kalp hastası olan her çocuğun kalbinde bir sorun olacak diye bir kural olmasa da, bu çocukların yakın takip edilmesi hem doğumdan önce hem de doğumdan sonra izlenmesi olası risklerin kaldırılması açısından büyük önem taşıyor.
* Hastalığı olan bir çocuğa kalp nakli ne zaman yapılır? Kalp nakli özellikle kalp kasının ileri derecede zayıflamasına yolaçan hastalıklarda son çare olarak kullanılmaktadır. Vaktinde ameliyat şansı bulamayan bu nedenle ameliyat şansını yitirmiş bazı doğumsal kalp hastalarında kalp ve akciğerin birlikte nakli veya sadece akciğer nakli bir alternatif tedavi olabilir. Ancak çocuklardaki nakil ameliyatlarının uzun dönemde başarılı sonuçlar verdiğini şu an için söylemek mümkün değildir.
* Çocuklarda kalp rahatsızlığı ameliyatsız tedavi edilebiliyor mu? Öncelikle çocuk kardiyologlarının bu hastalıklardaki rolünün daha genişlediğini, kalpteki bazı bozuklukların tedavisini girişimsel kardiyoloji yöntemleriyle ameliyatsız sağlayabildiklerini görüyoruz. Damarlardaki veya kapaklardaki darlıkları giderme, bazı kalp deliklerinin kapatılması gibi işlemleri ameliyatsız başarıyla gerçekleştirebiliyorlar.
Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal sorularımızı cevaplandırıyor...