Çocuklukta geçirilen bazı hastalıklarını hatırlamayan ve gerekli tedavi görmeyen bir çok hasta bulunmaktadır. Bu durum genellikle kişilerin kalp kapaklarında 5-10 yıl sonra problemlere yol açar....
Yenidoğan ve çocuklardaki kalp hastalıklarıyla ilgili sorularımızı Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal'e yönelttik. Prof. Dr. Bilal'den bebek ve çocuklarda en sık rastlanan kalp hastalıkları ve bunların tedavi yöntemleri hakkında da bilgi aldık.
*Anne karnında kalp rahatsızlığı anlaşılır mı? Gebeliğin 18. haftasından itibaren bu hastalıklara ekokardiyografi ile anne karnında teşhis konulabilmektedir. Çok ağır ve hayatla bağdaşmayan kalp anomalileri tespit edilirse hamileliğin sonlandırılması düşünülebilir. Anne karnında teşhis konulması doğumdan sonra kritik bir müdahale gerekiyorsa bunun için hazırlık yapılmasını sağlar ve başarı ihtimalini arttırır.
*Bu hastalıkların nedenleri biliniyor mu? Her 100 doğumdan birinde doğumsal kalp hastalığı ile karşılaşılır. Her ne kadar hamilelikte kızamıkçık gibi bazı infeksiyonların geçirilmesi, bazı ilaçların kullanımı, sigara içilmesi ve akraba evlilikleri gibi faktörlerin doğumsal kalp hastalığı sıklığını arttırdığı bilinse de, bunlar ancak vakaların çok az bir kısmında sebep olarak sorumludur. Bazı kromozom anomalilerine ve genetik sendromlara eşlik eden doğumsal kalp hastalıkları mevcuttur. Hastaların büyük kısmında ise belli bir neden tespit edilemez. Hamileliğin ilk aylarında kalbin teşekkülü sırasında ortaya çıkan bu normalden sapmaların nedenini tam olarak bilmiyoruz. Bu sapmaların sonucunda çok çeşitli kalp hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Bunların bazılarına doğumdan sonraki ilk saatlerde müdahale etmek hayat kurtarıcı olabilirken bazılarında ise ideal ameliyat zamanının beklenmesi gerekir. Bazen bu ideal zaman yıllar sonra da olabilir. Yani başarı için doğru ameliyatı doğru zamanda yapmak büyük önem taşır. Ülkemizde bu hastalıklara konulan teşhislerdeki gecikme büyük sorun yaratmaktadır. Bu nedenle zamanında basit sayılabilecek bir ameliyatla sağlığına kavuşabilecek bir çocuk, teşhis konulamadığı için, daha sonra ameliyat şansını yitirmiş olarak karşımıza çıkabilmektedir.
*Bir insan 'kalp romatizması' denen rahatsızlığa yakalanmışsa veya küçükken geçirdiği anjin kalbini etkilemişse bunu fark etmeyebilir mi? İleride bir sorunla karşılaşabilir mi? Çocuklukta geçirdiği bu rahatsızlığı hatırlamayan ve gerekli tedavi görmeyen bir çok hasta ile karşılaşmaktayız. Çocuklukta teşhis konulamamış veya yeterli korunma tedavisi uygulanmamış hastalarda genellikle 5-10 yıl sonra kalp kapaklarındaki problemler belirginleşmeye başlamaktadır. Kalp kapaklarındaki bozukluk ileri safhaya ulaşıncaya kadar romatizmal kalp hastası olduğunun farkında olmayan çok hastaya kapak ameliyatı yapıyoruz.
*Ailelere bu konuyla ilgili neler önerirsiniz? Boğaz infeksiyonu geçiren çocuklar çocuk doktoru tarafından görülmelidir. Eğer çocuğun ateşli romatizma geçirdiği biliniyorsa bir çocuk kardiyolojisi uzmanına getirmeleri ve ekokardiyografi kontrolü yaptırmaları isabetli olur.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal anlatıyor...